Scurgerile de bani din sănătate: uleiul alimentar din spitale este achiziţionat la preţul de 8 lei/litru!

– „În 1998, bugetul sănătăţii era de 800 milioane de dolari. În 2008, ajunsese la 8 miliarde dolari. Vi se pare că s-au îmbunătăţit de zece ori  condiţiile din sănătate?”, se întreabă, retoric, dr. Dan Pereţianu, fost preşedinte al  Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

.
Mai bine de jumătate din bugetul unui spital este alocat salariilor personalului medical. Restul reprezintă achiziţii publice pentru produse pe care fiecare dintre noi  le putem cumpăra la preţuri mult mai bune de la primul magazin care ne iese în cale, relatează România Liberă.

Cât de scump poate să fie uleiul de gătit?

Însă, un litru de ulei alimentar, cumpărat de spitale, în loc să coste 3 lei, este achitat la 8 lei. Spitalul Floreasca din Bucureşti a cumpărat, în urma unei licitaţii publice, ulei alimentar la un preţ de peste două ori mai mare, şi anume 7,9 lei pe litru, fără TVA. Pentru acelaşi aliment, Spitalul Judeţean din Alexandria a plătit 6 lei pe litru.

Cele două unităţi pierd anual, din fondurile şi aşa mici alocate din bugetul sănătăţii, între 3.750 şi 26.000 de lei numai pentru achiziţionarea banalului ulei de gătit.

La prima vedere, o diferenţă de preţ de numai 4 bani pentru o seringă nu atrage atenţia nimănui. Însă, dacă această sumă se înmulţeşte cu 460.000 de seringi, câte a achiziţionat, de exemplu, Spitalul Judeţean Târgu-Mureş pentru acest an, vom observa că statul pierde 14.000 lei numai din acest „fleac”.

Firmele care lucrează cu statul cer din start preţuri umflate

Un agent comercial care vinde produse prin SEAP a explicat, sub protecţia anonimatului, că aproape toate firmele care lucrează cu statul cer din start preţuri umflate.

Eu pun uneori şi 100% la preţ, pentru că statul plăteşte facturile la patru-cinci luni, dar nouă ne cere TVA în momentul în care livrăm produsul. Iar dacă nu plătim, ni se percep majorări. Atât eu, cât şi colegii mei încercăm, prin urmare, să obţinem la, rândul nostru, penalizări cât mai mari de la instituţiile publice cu care colaborăm”, a explicat omul de afaceri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata