Scutaru (Ministerul Muncii): Persoanele cu dizabilităţi vor fi dezinstituţionalizate până în 2020

Persoanele cu dizabilități vor fi dezinstituționalizate până în 2020, urmând să fie înființate centre și case în care să primească o îngrijire adecvată, a declarat vineri, 12 decembrie, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

„Ne asumăm solemn angajamentul ca până în 2020 niciun copil, tânăr sau vârstnic român cu dizabilități să nu mai poarte povara acestor inadmisibile abuzuri și traume care sunt tot atâtea pete dezonorante pe obrazul societății noastre. Închiderea unor locuri care predispun la umilințe și înlocuirea lor cu centre și case în care fiecare să se poată bucura de îngrijirea adecvată de specialitate și de căldura unei familii este singura soluție de pansare a rănilor trecutului, ca să putem privi cu toții împreună spre viitor. În momentul de față ne aflăm într-un stadiu avansat de anunțare a noii strategii pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. 2020 este termenul fezabil ca împreună cu Comisia Europeană, cu alocările din fonduri europene, să putem face această dezinstituționalizare corect”, a spus Scutaru la o conferință internațională.

La rândul său, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Elena Tudose, a afirmat că instituția pe care o reprezintă cere dezinstituționalizarea adulților cu dizabilități și integrarea lor în societate.

„Adresăm această solicitare Guvernului și autorităților de management care urmează să finanțeze viitoarele programe din fonduri structurale. Vrem ca acești oameni să iasă din instituții, să aibă șansa să ducă o viață cât mai aproape de normalitate în comunitate. Nu ne mai dorim să vedem pe viitor că se folosesc bani europeni pentru renovarea și modernizarea acestor centre, vrem să vedem că vom folosi această oportunitate pentru a duce serviciile cât mai aproape de nevoile persoanelor cu dizabilități în comunitate”, a afirmat Elena Tudose.

Potrivit acesteia, în prezent, în țara noastră trăiesc în sistem rezidențial peste 17.000 de adulți cu dizabilități.

„Aceste persoane trăiesc într-un regim mai degrabă închis, în instituții mari, unele dintre ele cu peste 300-400 de paturi”, a menționat Tudose. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata