Se fac negocieri pentru uși de siguranță la metrou

Metrorex începe primele negocieri pentru instalarea uşilor de protecţie pe peronul staţiei Piaţa Victoriei 1. Mai exact, este vorba despre un sistem de uşi care ar permite accesul călătorilor pe marginea peronului doar după ce trenul a oprit în staţie. Porţile ar proteja călătorii de situaţii identice celei petrecute anul trecut, când o tânără a fost împinsă în faţa metroului. Proiectul ține de grupul francez Vinci şi ar putea fi înfăptuit inclusiv cu fonduri europene. Conform autorităţilor, montarea porţilor la Piaţa Victoriei este primul pas din cadrul unui program mai mare, care prevede uşi de protecţie în toate staţiile de metrou.

„Pentru sporirea siguranţei cetăţenilor la metrou, Asocierea TIAB – Grupul Vinci Logic IT Consult SRL a propus Metrorex implementarea unui ‘sistem de protecţie a călătorilor din staţiile de metrou prin instalarea de platforme cu uşi culisante la peron’, în staţia de metrou Victoriei 1. Ca orice propunere primită, în acest sens, se poartă discuţii pentru stabilirea căilor de urmat pentru propunerea tehnică, clarificarea aspectelor tehnice şi a celor legale pentru implementare unui astfel de proiect pilot”, susține compania.

Proiectul vine în urma crimei comise în decembrie 2017 de Magdalena Şerban, care a omorât o tânără după ce a împins-o pe şinele de metrou în staţia Dristor. Cu câteva ore înainte, femeia a încercat să împingă o altă tânără pe linia de metrou în staţia Costin Georgian, însă aceasta s-a opus şi nu a păţit nimic.

Conform Metrorex, introducerea unui proiect-pilot se îndeplinește doar în baza reglementărilor legale. În acest sens, compania precizează că, în ceea ce priveşte proiectul de investiţii din toate staţiile de metrou, până la acest moment nu s-a arătat îndeplinirea condiţiilor folositoare care să stea la baza unei decizii de implementare care să arate: baza legală pentru constituirea unui obiectiv de investiţii; oportunitatea, necesitatea şi mai ales capacitatea de a implementa acest proiect; parametrii tehnico-economici necesar a fi realizaţi, efortul financiar estimat, orizontul de timp estimat pentru realizare, eforturile în plus necesare pentru exploatare sau aspect privind eficienţa, costurile generate de introducerea şi exploatarea acestor echipamente, estimarea valorică a beneficiului.

În plus, Metrorex mai adaugă faptul că până în prezent nu au fost găsite metodele de recuperare a investiţiei (având în vedere că toate costurile generate de proiect nu sunt direct productive şi conduc implicit la creşterea costului specific per călător transportat), gestionarea situaţiilor de urgenţă în condiţiile utilizării porţilor de siguranţă, reautorizarea pentru PSI şi situaţii de urgenţă a tuturor staţiilor pentru noua configurare şi nici gestionarea aspectelor care intră în incidenţă cu sistemul de siguranţă a traficului, cunoscând faptul că acesta este la nivel SIL4, lucru ce ar presupune că este necesar ca sistemul de siguranţă al peroanelor să fie proiectat la nivel similar cu sistemul de siguranţă al traficului instalat pe tren sau implicaţiile datorate înfiinţării suplimentar de formaţii de lucru specializate, recrutarea de personal specializat pentru întreţinere şi asigurarea finanţării pentru mentenanţă.

„Totodată, au fost parcurse demersuri legale necesare pentru identificarea unei surse de finanţare, însă la acest moment nu există o sursă de finanţare certă”, spune compania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata