Se reduce durata de pregătire prin rezidenţiat în unele specialităţi

Medicii vor avea nevoie de mai puţini ani pentru a se titulariza într-o specialitate, având în vedere că, începând cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi, se arată într-un comunicat transmis duminică (25 iulie 2010) de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit noului Ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial de vineri, 23 iulie, din 59 de specialităţi medicale a fost redusă durata de pregătire cu un an în cazul a 36, în majoritate specialităţi medicale sau paraclinice. „Am scutit astfel 36 de ani pentru pregătirea în specialitate.

Avem două avantaje prin aplicarea noilor prevederi: în primul rând, vom obţine formarea mai rapidă a medicilor specialişti care intră să lucreze în spitalele din România, iar pe de altă parte venim în sprijinul medicilor care nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a putea profesa.
De asemenea, prin aceste măsuri ne vom alinia şi noi prevederilor europene, conform Directivelor în vigoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, potrivit comunicatului de presă.

Cea mai scurtă durată de pregătire în specialitate a rămas 3 ani, iar cea mai lungă 6 ani. „Nu va mai exista Rezidenţiat cu durata de 7 ani. Conform normelor vechi, ca să obţină specializări în chirurgie generală, chirurgie cardiovasculară şi neurochirurgie, medicii erau nevoiţi ca, după cei 6 ani de pregătire universitara, să mai înveţe, în plus, înca 7 ani.

În prezent, pentru a obţine aceste specializări, durata de pregătire este de 6 ani”, precizează comunicatul MS. Anul acesta, concursul de Rezidenţiat va avea loc pe 21 noiembrie. Metodologia de desfăşurare a concursului va fi publicată săptămâna viitoare, anunţă MS.
Raportat la anul trecut, nu vor exista modificări în ceea ce priveşte bibliografia sau locul de desfăşurare a concursului. Măsurile Ministerului Sănătăţii sunt susţinute de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata