Seceta din Rusia a provocat tranzacţii record cu grâu la bursa de la Chicago

Numărul tranzacţiilor cu grâu înregistrate săptămâna trecută la bursa de materii prime de la Chicago au ajuns la un nou record, pe fondul creşterii explozive a preţurilor ca urmare a secetei din Rusia, al treilea exportator mondial de grâu, a anunţat luni operatorul bursei de la Chicago, transmite AFP.

Aproximativ 354.169 contracte cu grâu au fost tranzacţionate vineri, un nivel fără precedent la Chicago Mercantile Exchange, chiar dacă în aceeaşi zi preţurile au scăzut cu aproape opt procente, după ce joi au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Precedentul număr record de tranzacţii a fost stabilit la începutul săptămâni trecute (2 august) când au fost tranzacţionate 294.345 contracte. Anterior, un volum similar al tranzacţiilor a fost înregistrat în luna februarie 2008, când preţurile la materii prime au atins niveluri istorice.

În perioada care a trecut între sfârşitul lunii iunie şi joia trecută cotaţia contractului pentru grâu cu livrare în luna septembrie a crescut cu peste 60 la sută ajungând la nivelul de opt dolari pe busel (aproximativ 25 de kilograme).

Rusia, al treilea exportator mondial de grâu, a anunţat joi că va institui un embargo asupra exporturilor de cereale din cauza caniculei care provoacă distrugerea recoltelor şi riscă să genereze o penurie şi creşterea preţurilor pe piaţa internă.

Luni autorităţile ruse şi-au revizuit în scădere, cu 10 milioane de tone, estimările privind recolta de cereale pentru acest an. Conform noilor estimări, recolta din acest an se va situa la 60-65 milioane tone, comparativ cu o recoltă de 97 de milioane de tone înregistrată în 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata