Seceta şi de îngheţul de primăvară a afectat productia de cirese

Anul acesta, in  judeţul Tulcea, producţia de cireşe obţinută de o societate  va fi cu aproape 20% mai mică decât cea de anul trecut, din cauza secetei şi a îngheţului de primăvară, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea unităţii pomicole din oraşul Isaccea, Oana Burghelea.

Burghelea a afirmat că societăţile de asigurare nu încheie poliţe pentru îngheţul de primăvară, chiar dacă în ultimii ani acest fenomen se manifestă constant.

„În ultimii trei ani, au fost geruri în aprilie şi toată producţia a fost afectată. Dar pe nimeni nu interesează, pentru că societăţile de asigurare nu ne despăgubesc pentru acest îngheţ. Acum doi ani, 90% din producţia de caise a fost afectată de îngheţ. Anul acesta, producţia de cireşe va fi cu cel puţin 20% mai mică decât cea dintr-un an normal”, a menţionat Burghelea.

Ea a atras atenţia asupra necesităţii unui sprijin din partea statului, comparabil cu cel din alte sectoare ale agriculturii.

„Pomicultura nu este susţinută de statul român, deşi cheltuielile din acest sector sunt mai mari decât cele din cultura mare, cea de cereale. În pomicultură costă foarte mult tratamentele, culesul. Şi mâna de lucru este extraordinar de scumpă”, a mai reprezentanta societăţii pomicole.

Oana Burghelea a mai spus că şi în pomicultură este nevoie de o stabilitate fiscală.

„Anul trecut, după ce am încheiat contractele cu procesatorii, s-au mărit cu 25% taxele pentru zilieri. Nu am putut reface contractele, iar plusul nostru a dispărut”, a mai menţionat Oana Burghelea.

De asemenea,  lipsa zilierilor şi furturile de fructe sunt alte probleme cu care se confruntă societatea pe care o conduce a mai adaugat aceasta.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata