Secretarul general NATO: Statele aliate se confruntă cu ameninţări reale

Secretarul general al NATO, Andres Fogh Rasmussen, a declarat vineri, 7 mai, că acordă o importanţă foarte mare dezvoltării unui sistem de apărare antirachetă foarte eficient, în condiţiile în care statele aliate se confruntă cu ameninţări reale.

„Acord o importanţă foarte mare dezvoltării unui sistem de apărare antirachetă foarte eficient, care să poată acoperi eficient toţi aliaţii. Fapt este că ne confruntăm cu ameninţări reale, ştim că Iranul, dar şi alţii au obţinut deja tehnologie de rachete, care le permite să aibă ca ţintă oraşe din Europa.

Ştim, de asemenea, de aspiraţiile de a obţine capacitate nucleară şi cred că este un element fundamental în apărarea teritorială a ţărilor noastre şi a populaţiei noastre să îi putem proteja în faţa ameninţărilor reprezentate de rachete”, a spus oficialul NATO la finalul întâlnirii cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Rasmussen a precizat că SUA au deja un sistem antirachetă, la fel şi unii aliaţi europeni, dar întrebarea care se pune este: „De ce să nu protejăm toţi oamenii, toată populaţia şi, de fapt, putem face acest lucru?”. El a subliniat că din punct de vedere tehnic şi militar acest lucru este posibil, fiind realizabil şi la nivel economic.

„Vă pot informa că în privinţa costurilor suplimentare pentru a apăra toată populaţia din toate statele aliate suma necesară va fi de 200 de milioane de euro în 10 ani, sumă împărţită între cei 28 de aliaţi. Este un preţ foarte scăzut pentru a asigura protecţia întregii noastre populaţii. Eu cred că este datoria noastră să profităm de această ocazie şi cred că summitul NATO din toamnă va decide că apărarea antirachetă este una dintre misiunile Alianţei”, a explicat secretarul general al NATO.

Totodată, Rasmussen a ţinut să mulţumească României pentru angajamentul asumat faţă de Alianţă şi, în special, pentru contribuţia semnificativă adusă la misiunea din Afganistan.

Soldaţii dumneavoastră fac o treabă extraordinară în Afganistan”, i-a spus oficialul NATO ministrului Teodor Baconschi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata