Secretarul general Virgil Găman şi secretarul de stat Nagy Peter Tamas, arestaţi preventiv de ÎCCJ

Secretarul general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Virgil Găman și secretarul de stat în MADR la data faptelor Nagy Peter Tamas au fost arestați preventiv vineri, 9 ianuarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Ei sunt acuzați de luare de mită, instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la spălare de bani.

Alături de cei doi au fost arestați preventiv și administratorii unor societăți comerciale, Claudiu Vasilescu și Zoltan Jozsef Haller, pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani. Decizia poate fi contestată de cei patru la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

DNA susține că, în octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Virgil Găman și Nagy Peter Tamas, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile lor de serviciu, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

„Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, și MADR, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi inculpați prin intermediul unei firme agreate de aceștia. Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaților Găman și Nagy faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei”, afirmă procurorii.

Sursa citată subliniază că astfel, la 11 decembrie 2014, cei doi au primit prin intermediul firmelor administrate de Vasilescu, Haller și o altă persoană suma totală de aproape 177.000 lei, din care peste 64.000 lei i-au revenit lui Nagy, iar restul lui Găman.

„Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, inculpații Găman și Nagy i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare”, se mai spune în comunicat.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata