Secrete ale bucătăriei transilvănene dezvăluite în tabăra de gastronomie de la Bicfalău

Gastronomia transilvăneană, extrem de diversificată datorită melanjului între preparatele românești, ungurești și săsești, reprezintă o desfătare pentru orice gurmand și o provocare pentru gospodinele care vor să experimenteze rețete noi.

Bucătăria ardelenească tradițională pune accentul în mod deosebit pe ciorbe, tocănițe și pe condimentele iuți și piperate care le dau o savoare aparte, iar printre ingredientele de bază se numără carnea de porc, slănina, cârnații, untura, afumăturile, ardeiul iute, piperul, boiaua sau paprika. Gulașul, papricașul, ciorba de tarhon, supa de ardei umpluți, ciorba de păpăradă (omletă) acrită cu zer, supa de vișine, ciorba de cârnați sau supa de chimen sunt doar câteva dintre delicioasele preparate ardelenești.

Bucătăria transilvăneană ascunde și o sumedenie de „secrete” care fac bucatele și mai savuroase, cum ar fi spre exemplu rântașul obținut din ceapă înăbușită și făină rumenită, sosurile preparate cu ardei iute, salatele îndulcite cu un strop de zahăr și ciorbele acrite cu oțet sau zeamă de varză și „drese” cu gălbenuș de ou.

Câteva dintre secretele bucătăriei ardelenești vor fi „deconspirate” într-o tabără de gastronomie ce va avea loc în luna august în localitatea covăsneană Bicfalău, nu departe de municipiul Sfântu Gheorghe. Ideea organizării acestei tabere aparține maestrului bucătar Bagyok Karcsi, care a angrenat în acest demers o agenție de turism. Bagyok Karcsi are și un blog numit „Bucătăria lui Karcsi”, unde postează în permanență rețete și sfaturi pentru pasionații de gastronomie.

Joos Ștefan, reprezentantul unei agenții de voiaj, a declaratcă în programul taberei sunt cuprinse atât cursuri, probe practice și concursuri de gastronomie, cât și excursii și petreceri în aer liber unde se va găti și vor fi experimentate diverse rețete.

„Gastronomia reprezintă în toată lumea o atracție turistică, iar în județul Covasna se organizează nenumărate festivaluri gastronomice, așa că ne-am gândit să organizăm și o tabără de gastronomie. (…) Este prima tabără de acest fel pe care o organizăm, iar dacă va avea succes vom continua”, a declarat Joos Ștefan.

La această tabără vor putea participa maximum 50 de persoane, singure sau cu familiile, iar termenul limită de înscriere este 31 mai a.c.

Județul Covasna este „campion național” la categoria festivaluri gastronomice, găzduind anual peste zece evenimente de acest fel. Printre cele populare se numără Parada cârnaților, festivalul sarmalelor, festivalul ciocolatei, festivalul florilor comestibile, festivalul pomana porcului, festivalul pescăresc, festivalul tocănițelor la ceaun, festivalul vânătoresc, festivalul cartofilor, festivalul kurtoskolacs-ului (colacului secuiesc) și festivalul apelor minerale, unde are loc și un concurs de preparat clătite. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata