Şeful ASF, urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu

26

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica – ASF şi faţă de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

El este acuzat că a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Şefului ASF i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură penală, în dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupţie în legătură cu activitatea unei societăţi de asigurări.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri , din ordonanţa de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, Radu Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire şi la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.

„Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, susţine DNA.

Cunoscând că Mîrzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, precizează sursa citată, şeful ASF a întreprins demersuri în vederea înlăturării din cadrul Consiliului ASF a suspectului Daniel Tudor, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Marian Mîrzac.

„În felul acesta, preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor Carpatica Asig. În acest context, suspectul Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013”, se mai spune în comunicat.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News