Şeful de la sindicat, bugetarul fără nici o grijă


Mii de angajaţi îşi vor pierde posturile în urma restructurărilor anunţate de guvern în sistemul public, dar liderii de sindicat stau liniştiţi: legea îi protejează, indiferent de rezultatele profesionale.

Guvernul anunţă evaluări şi restructurări masive în ministere şi agenţiile subordonate, dar statul nu se va putea atinge şi de liderii de sindicat.

Astfel, dacă într-un departament al unei direcţii sau agenţii există patru inspectori şi, în urma restructurării, se decide să rămână trei posturi, se va da examen, a decis Guvernul.

Însă dacă unul dintre cei patru este lider de sindicat, acela îşi va păstra automat postul, fără a mai fi evaluat. Într-o atare situaţie, examen se va mai organiza doar pentru celelalte două posturi rămase. Există şi o a doua situaţie: dacă s-ar decide să rămână un singur angajat din cei patru, acela va fi liderul de sindicat, ceilalţi trei urmând a fi concediaţi fără vreo evaluare prealabilă a competenţelor, informează România liberă.

Examen, nu şi concedieri

Cele două ipostaze reflectă de fapt modul în care interpretează oficialii Ministerului Agriculturii litera Legii Sindicatelor nr. 54/2003. Articolul care i-ar imuniza pe şefii sindicaliştilor stipulează că „în timpul mandatului şi în termen de doi ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata