Şeful Romsilva din Bistriţa-Năsăud acuză afaceri la negru la achiziţionarea fructelor de pădure

Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa, Gheorghe Ivan, a declarat luni (30 august 2010) că nici industria fructelor de pădure nu este lipsită de afaceri „la negru”, anul acesta instituţia pe care o conduce resimţind din plin concurenţa considerată „neloială”.

În această vară, Direcţia Silvică Bistriţa a reuşit să livreze 20 de tone de afine pentru export şi mai are pe stoc 3,1 tone, preţul pe kilogram fiind acelaşi ca anul trecut – 1,7 euro. Principala problemă constatată la achiziţionarea fructelor de pădure a fost preţul mare oferit de unele firme, considerat nejustificat de către şeful Direcţiei Silvice.

„Noi avem suprafaţă mică de la stat, am concesionat de la alte primării terenuri, dar totuşi am avut mari probleme cu concurenţa, care de multe ori mi se pare neloială, pentru că nu îmi puteam explica preţul mare pe care îl plăteau firmele la achiziţii, fără să ştim care sunt contractele la livrări.
Deci 1,7 euro este, dacă nu cel mai bun, unul dintre cele mai bune preţuri, pentru că 1,9 euro a dat Oradea, dar congelate bob cu bob, ceea ce implică manoperă foarte multă.

În condiţiile în care noi am plătit 5,5 lei pe kilogram la achiziţie, la care se adaugă transport, sortare, manipulare, congelare, împachetare, ambalaj, gândiţi-vă că nu se câştigă mai nimic. Sigur, alţii care vin şi care pot să dea peste preţul acesta la achiziţie şi fac concurenţă o fac pentru că lucrează cu bani la negru, ceea ce noi nu putem”, a explicat Gheorghe Ivan.

Potrivit şefului Direcţiei Silvice, întreaga cantitate de afine livrată a plecat spre Austria, producţia fiind considerată una bună, în ciuda furtunilor de vară care au afectat judeţul Bistriţa-Năsăud. Anul trecut, afinele culese din pădurile bistriţene au ajuns în Germania şi Italia, dar atunci s-au vândut şi 33 de tone de zmeură către Germania.
În acest an, Direcţia Silvică nu a achiziţionat încă zmeură, însă din luna septembrie va începe culesul măceşelor şi porumbelor, cu ajutorul cărora instituţia speră să îşi rotunjească veniturile. În 2009, din contractele de livrare a zmeurei şi afinelor, Direcţia Silvică Bistriţa a încasat peste 100.000 euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata