Şeicii pregătesc stadioanele viitorului pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022

– În plină desfăşurare a Turneului Final al Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud, diriguitorii FIFA trebuie să se gândească la următoarele ediţii ale acestei competiţii. Dacă pentru anul 2014 lucrurile sunt clare, meciurile Campionatului Mondial urmând să se desfăşoare în Brazilia, lupta se dă acum pentru găzduirea ediţiilor din 2018 şi 2022.

– Printre cei care şi-au anunţat candidaturile se numără şi micul – dar extrem de bogatul – Qatar, care îşi propune să transforme acest eveniment într-unul istoric pentru statul respectiv, dar şi din punct de vedere al tehnologiei de realizare a stadioanelor.

 

Cinci stadioane SF

În aşteptarea deciziei FIFA, care va fi anunţată în decembrie 2010, Qatar-ul şi-a făcut cunoscută intenţia de a construi, în cazul în care va fi desemnată gazdă a competiţei, cinci stadioane ale căror proiecte ţin mai degrabă de scenarii SF.

Astfel, ţinând cont de temperaturile extrem de ridicate din această parte a lumii, şeicii din Qatar au dat temă inginerilor să găsească soluţii pentru ca partidele de fotbal să se poată desfăşura în condiţii optime.

Astfel, stadioanele vor fi dotate cu instalaţii care vor converti energia solară în energie electrică, aceasta urmând a fi utilizată pentru crearea unei temperaturi constante de 27 de grade. Când nu se vor desfăşura meciuri, energia electrică astfel obţinută va fi debitată în reţeaua naţională. În timpul meciurilor, dacă energia electrică produsă de instalaţiile solare nu va fi suficientă, cantitatea necesară va fi preluată din reţeaua de transport. În acest fel, necesarul de energie electrică va fi obţinut cu cât mai puţină poluare, consumul de la reţea fiind compensat cu surplusul produs şi livrat când nu au loc meciuri.

 

Stadioane realizate din sisteme modulare

Ţinând cont de populaţia micuţului stat asiatic, stadioanele acestuia nu sunt suficient de mari încât să poată găzdui partide ale unui Campionat Mondial de Fotbal.

Ca atare, special pentru această competiţie vor fi construite stadioane din sisteme modulare, astfel încât fiecare arenă să aibă o capacitate între 40.000 şi 50.000 de locuri. După Campionat, tribunele vor rămâne în Qatar, stadioanele urmând să revină la o capacitate de 20.000 – 25.000 de locuri, potrivită pentru fotbalul local, iar o parte dintre structurile modulare vor fi donate statelor asiatice cu infrastructuri sportive deficitare.

„În acelaşi timp cu stadioanele, intenţionăm să producem tehnologii de răcire care să poată fi folosite şi de alte ţări din zonele foarte calde, astfel încât şi acestea să poată găzdui evenimente sportive majore”, susţin organizatorii qatarioţi.
De asemenea, toate stadioanele vor fi legate între ele printr-un sistem de linii de metrouri şi vor beneficia de reţele de autobuze, astfel încât spectatorii să poată ajunge la meciuri utilizând transportul public.

 


Al-Gharafa Stadium

Capacitatea actuală a stadionului  Al-Gharafa, de 21.175 de locuri, va fi extinsă la 44.740 de locuri, cu ajutorul elementelor modulare care vor forma structurile de acoperiş. Faţada va fi realizată din panglici reprezentând ţările care se vor califica la Cupa Mondială FIFA din 2022 şi vor simboliza fotbalul şi prietenia, toleranţa şi respectul pe care competiţia le reprezintă. Stadionul va fi readus la capacitatea iniţială după terminarea competiţiei.

 


Al-Khor Stadium

Stadionul Al-Khor va avea o capacitate de 45.330 de locuri şi va fi ca o scoică asimetrică, prevăzută cu pavaj flexibil şi înconjurată de restaurante şi grădini. Tribunele permanente pot adăposti 25.500 de locuri, iar tribunele superioare, modulare, 19.830. Stadionul oferă spectatorilor o imagine uimitoare a Golfului Arab şi, de pe locurile lor, spectatorii vor avea parte de sport şi recreere.

 


Al-Rayyan Stadium

În prezent, Stadionul Al-Rayyan are o capacitate de 21.282 de locuri şi va fi extins la 44.740 de locuri, cu ajutorul unor elemente modulare care să formeze tribunele superioare. Stadionul este proiectat cu o faţadă media specială, ca o membrană ce serveşte ca ecran pentru ştiri şi meciurile curente. Stadionul va fi coborît la capacitatea normală după competiţie.

 


Al-Shamal Stadium

Noul stadion Al-Shamal are  capacitate de 45.120 locuri, cu o bază permanentă de 25.500 de locuri şi tribune superioare modulare cu 19.620 de scaune. Forma stadionului imită nava de pescuit „dhow” specifică Golfului Arab. Spectatorii vor putea sosi la stadion de pe autostrada Doha, pe mare, pe podul Bahrain-Qatar etc.

 


Al-Wakrah Stadium

Noul stadion Al-Wakrah va fi amplasat într-un complex sportiv care va include un centru acvatic, spa, facilităţi pentru sportivi şi un mall. Acest centru va fi aglomerat 365 de zile pe an, fiind învecinat cu viitoarea autostradă Doha.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata