Şeitan: Vom introduce Pilonul 0, de asistenţă socială

Autoritatile in domeniu au in vedere introducerea unui Pilon 0, de asistenta sociala pentru persoanele in vârsta, care nu mai pot contribui la sistemul public de pensii, a declarat miercuri (28 octombrie 2009) Mihai Seitan, candidatul propus la portofoliul de ministru al Muncii, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor.

“Vom introduce si pilonul zero pentru cei care nu au niciun fel de pensie. Aici intra persoanele care primesc indemnizatii de genul 5 sau 7 lei, adica sotii de agricultori, care nu au lucrat niciodata si care primesc un ajutor de pe urma sotului. Lor li se va acorda si venuitul minim garantat, pentru a ajunge la un anumit nivel de trai”, a explicat Mihai Seitan.

În ceea ce priveste strategia viitoare, Seitan a explicat ca se va pastra pentru totdeauna Pilonul public de pensii, care va deveni “minimul garantat al societatii românesti pentru toti pensionarii din România “.

“Peste el se aseaza Pilonul privat de pens ii obligatoriu, care deocamdata are 2%, va avea 2,5% si o sa mearga la 6% contributie in 5 ani. Acesta, cu aceiasi bani de acum, cu aceeasi contributie de acum, va aduce doua pensii persoanei – una ceva mai mica din sistemul public si inca una din sistemul privat care, impreuna, vor face mai mult decât obtine persoana respectiva din sistemul public acum cu o singura contributie “, a explicat Mihai Seitan.

Cel de-al treilea pilon ramâne optional, insa deja oamenii se gândesc “sa-si ia si singuri in mâna crearea drepturilor de trai decent in viitor si contribuie la el”. “Deja sunt câteva sute de mii de contribuabili”, a precizat Seitan.
În opinia secretarului de stat in Ministerul Muncii, maturitatea acestor sisteme se va vedea peste 20 de ani in sistemul public, la care se va adauga cel privat, când cele doua pensii provenite din Pilonii I si II vor permite ca rata de inlocuire a salariului prin pensie sa depaseasca 60%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata