Semnarea START – un gest simbolic, o recunoaştere a existenţei a două supraputeri

Semnarea Tratatului privind reducerea arsenalului strategic – noul acord START de către preşedinţii SUA, Barack Obama, şi al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, reprezintă mai mult un gest simbolic, o recunoaştere a existenţei a două mari supraputeri, consideră analistul politic Dan Pavel.

„Deşi este comentat drept un eveniment de mare rezonanţă, eu nu cred că se va schimba mare lucru, pentru că, de fapt, ambele state rămân cu un arsenal foarte mare. E mai mult un gest, să zicem aşa, simbolic. Pe de altă parte, este o reluare, să zicem, a unei tradiţii care a existat în timpul Războiului Rece, aceea de a recunoaşte existenţa a două mari supraputeri”, a declarat Dan Pavel, joi, la postul public de radio.

În opinia acestuia, semnarea tratatului ar putea să redeschidă, pentru echilibrul strategic din lume, poarta bipolarităţii şi a multipolarităţii. Dan Pavel consideră semnificativ faptul că, până la urmă, preşedintele american Barack Obama care, deşi a fost criticat din multe puncte de vedere, mai ales în Statele Unite, pentru anumite continuităţi faţă de Administraţia Bush 2, în momentul de faţă, prin reformularea priorităţilor nucleare, „produce o anumită ruptura care, altminteri, în Irak, Afganistan nu se produsese”.

Citeste si:  Alexandru Lăzescu: E firesc ca TVR să-şi reia relaţiile cu Preşedinţia, e posibil ca Traian Băsescu să vină într-o emisiune săptămâna aceasta

„Tot timpul când văd evenimente din astea, îmi aduc aminte de cartea lui Zbigniew Brzezinski, care a şi fost tradusă în limba română, despre ‘marea tablă de şah’ a omenirii. Deci e un joc de şah, în care se mută şi în care nu sunt însă doar doi jucători, sunt marii jucători, sunt şi jucătorii medii şi mici”, a mai declarat analistul.
Noul tratat START semnat, joi, la Praga de preşedinţii SUA şi al Federaţiei Ruse reprezintă o înţelegere bilaterală de reducere a armamentelor nucleare, acord ce vine să pună bazele cooperării viitoare în acest segment sensibil între cele două puteri.

La 5 decembrie 2009 a expirat termenul de valabilitate al Tratatului START I, iar acordul ruso-american din 24 mai 2002 – Tratatul de la Moscova privind reducerea armamentelor strategice cu caracter ofensiv-expiră în decembrie 2012.
Documentul semnat la Praga vizează o reducere a rachetelor strategice şi cu rază lungă de acţiune la un număr total de 1500-1700. În prezent, SUA deţin 2200 de astfel de rachete, iar Federaţia Rusă un număr de 2800-3000. Şi lansatoarele vor trebui să nu depăşească limita de 1000, în condiţiile în care limita care fusese reglementată de START-1 era de 1600.

Citeste si:  Rusia: Rubla se depreciază semnificativ după ce Banca Centrală a redus neaşteptat rata dobânzii
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner