Băncile vor fi obligate să renunţe la clauzele de risc reputaţional

Senatul a adoptat miercuri, 26 mai, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ aparţinând unor senatori PDL, care urmăreşte interzicerea inserării unor clauze în contractele încheiate de consumatori cu furnizorii de servicii şi limitarea sumelor care pot fi percepute de aceştia din urmă, ca penalităţi, la debitele neachitate.

Senatorul democrat liberal Iulian Urban, iniţiator al proiectului legislativ, a explicat că este vorba despre interdicţia inserării în contractele de credit ale băncilor a aşa-numitelor clauze de „risc reputaţional”. Acestea oferă băncilor, potrivit lui Urban, posibilitatea denunţării unilaterale a respectivului contract, în cazul în care se încalcă clauza respectivă, fără a exista o hotărâre judecătorească în acest sens.

El a explicat că această clauză este menită să împiedice un client care este nemulţumit „şi încearcă să rezolve problema cu banca, dar nu reuşeşte, să se ducă la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi la presă”.

În ceea ce priveşte limitarea penalităţilor, senatorul PDL a spus că, în condiţiile în care, în caz de neplată, se ajunge la executare, mai întâi se sting penalităţile acumulate, astfel că foarte mulţi români „nu au nicio şansă să plătească debitul principal”.

Potrivit proiectului legislativ, penalităţile care pe care le vor putea aplica furnizorii de servicii nu vor putea depăşi dublul sumei asupra căreia sunt calculate. Furnizorii de servicii financiare vor fi însă exceptate de la această prevedere.
Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect legislativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata