Senatorii care iau bani din buget ca să-i dea la partid

Dincolo de finanţarea pe care o primesc, prin lege, partidele s-au obişnuit să stea pe spatele bugetului de stat şi pe căi obscure. Una dintre reţetele prin care sediile de partid sunt ţinute pe cheltuiala publică este finanţarea de stat a chiriilor şi întreţinerii filialelor din teritoriu, sub paravanul deconturilor pentru birourile parlamentare.

 

Sumele încasate în ultimul an şi jumătate de senatorii care au luat bani de chirie şi/sau materiale de întreţinere pentru birourile pe care şi le-au deschis de fapt în sediile partidelor, gratis, ajung la 1.780.000 de lei, informează Evenimentul Zilei.

Suma depăşeşte de mai bine de trei ori necesarul de 450.000 de lei pe care Senatul îl clamează acum, la Finanţe, la rectificarea din această lună, pentru a putea plăti salariile şi după luna octombrie.

Metoda e simplă: fiecare are dreptul, în medie, la 10.000 de lei lunar pentru cheltuielile cu birourile. Situaţia oficială a adreselor acestora, furnizată de Senat, arată însă că 24 dintre senatori îşi au birourile la partid. Deşi le ocupă gratuit, decontează sume importante.Topul „chiriaşilor”

Deşi nu-i cere nimeni bani, senatorul Vasile Blaga e pe primul loc în topul deconturilor chiriei, cu 17.615 lei, la care se adaugă 17.448 de lei întreţinere.

Radu Berceanu, instalat în sediul PDL Dolj, a decontat până acum 7.344 de lei chirie şi 80.134 de lei întreţinere.

Mircea Geoană a luat 2.623 de lei pentru chiria biroului şi 64.234 de lei pentru întreţinere.

Datele de la Senat arată că şi  Crin Antonescu, instalat în sediul PNL sector 1 din Capitală, a decontat de la stat 1.600 de lei pentru chirie şi 63.650 de lei pentru materiale de întreţinere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata