Senatorii dezbat un amendament prin care femeile ar putea ieşi la pensie mai devreme

Dezbaterile pe marginea proiectului de lege a pensiilor publice vor continua joi (4 martie 2010) în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului, cu capitolul referitor la pensia anticipată, unde a fost propus un amendament care să permită femeilor să iasă la pensie, mai devreme şi fără a fi penalizate.

Potrivit proiectului de lege, vârsta standard de pensionare a femeilor va creşte progresiv, în următoarele două decenii, pentru a ajunge la 65 de ani, ca a bărbaţilor, în anul 2030. Miercuri, vicepreşedintele Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, senatorul Minerva Boitan, a propus un amendament potrivit căruia vârsta standard de pensionare pentru femei să fie de 65 de ani, dar să existe posibilitatea ieşirii mai devreme la pensie, la 63 de ani, cu condiţia îndeplinirii stagiului complet de cotizare şi fără penalizare.

Reprezentanţii guvernului au apreciat că amendamentul trebuie discutat în cadrul capitolului referitor la pensia anticipată, cu care se deschide şedinţa de joi. Proiectul de lege înaintat de Guvern prevede că ‘pensia anticipată se cuvine, cu cel mult ani ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege’.

Miercuri, senatorii din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au început audierile publice pe marginea proiectului de lege a pensiilor publice, primii invitaţi fiind reprezentanţii constructorilor care lucrează în subteran şi cei din partea sistemului judiciar.
„Este o lege complexă care interesează în cel mai înalt grad şi este normal ca şi procesul de legiferare să fie cât mai transparent, inclusiv la nivelul Comisiei.

Deşi a fost parcursă – din partea Guvernului – etapa de informare şi dezbatere publică, prin postarea pe site a proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice şi avem avizul Consiliului Economic şi Social, care a presupus o etapă anterioară de consultare şi dezbatere la nivelul sindicatelor şi patronatelor, materializată printr-un număr de amendamente, nu am dorit să eludăm etapa de consultare a organizaţiilor interesate”, a declarat preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul Cristian Rădulescu. Săptămâna viitoare, marţi, este programată audierea reprezentanţilor cadrelor militare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata