Senatorul Gabriel Mutu şi deputatul Mario Ernest Caloianu, urmăriţi penal de DIICOT

Senatorul PSD Gabriel Mutu și deputatul UNPR Mario Ernest Caloianu sunt urmăriți penal de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care a fost reținut fostul ziarist Dragoș Nedelcu.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis miercuri , procurorii și polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — IGPR au anihilat activitatea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare a banilor proveniți din infracțiuni.

Procurorii susțin că în perioada 2010 — 2014 a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor proveniți din infracțiuni, prin folosirea unor societăți comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care își desfășoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

În aceeași perioadă, prin folosirea societăților tip-fantomă, membrii grupării au dispus transferarea între conturile societăților a unor sume de bani provenite din infracțiuni, în scopul ascunderii originii infracționale, urmate de retragerea acestora în numerar și înmânarea către administratorii firmelor care au sustras acești bani de la plata obligațiilor financiare și fiscale către partenerii de afaceri și stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracțiuni.

Liderul grupării, Ion Tomescu, este acuzat că a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracțiuni. Suma totală estimată a fi transferată și retrasă în numerar în perioada menționată este de 100 milioane lei.

Printre societățile beneficiare se numără firme din domeniile construcții autostrăzi și alte construcții civile, construcții feroviare, IT, pază și protecție, modă.

Fostul ziarist Dragoș Nedelcu și omul de afaceri Bogdan Mitu au fost reținuți și vor fi duși miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă, ei fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

„Față de inculpatul Nedelcu Dragoș Adrian există suspiciunea rezonabilă că în calitate de administrator de fapt al SC Nuts Consulting și SC Pathway Advisors SRL, a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului societății”, declară DIICOT.

Procurorii mai arată că Bogdan Mitu este suspectat că a dobândit prin operațiuni specifice de spălare a banilor, din conturile SC Tape Computers SRL, la care era asociat și administrator, suma de circa 11 milioane de lei, și a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme-fantomă cât și sumele de bani extrase în numerar în urma operațiunilor de spălare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care și-a oprit „comisionul” de 10%.

„Totodată, în cauză sunt urmăriți penal pentru aceleași infracțiuni și inculpatul Mutu Gabriel, senator și suspectul Caloianu Mario Ernest, deputat. Față de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că la data de 21.01.2014 acesta a depus declarația de avere în care a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că obține venituri și din administrarea SC Eurobec Grup Construct SRL și SC Euromarabian SRL”, mai spun procurorii.

De asemenea, senatorul Gabriel Mutu este urmărit penal și pentru comiterea infracțiunilor de folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Față de acesta există suspiciunea rezonabilă caă a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăți comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, și în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC Building Management SRL în conturile societăților menționate. Totodată, suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracțional organizat.

Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracționată și transferată în conturile altor societăți comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracțional organizat, fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracționale”, se mai spune în comunicatul DIICOT.

În urma a opt percheziții efectuate marți, au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra bunurilor de lux ale inculpaților printre care și un autoturism Ferrari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata