Senatorul Ioan Mang: Funeriu de ce nu a fost schimbat?

Senatorul PSD Ioan Mang, membru în Comisia de învăţământ a Senatului şi preşedinte al Departamentului de educaţie al PSD, a criticat afirmaţiile făcute joi (2 septembrie 2010) de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pe care îl consideră „în afara domeniului”, exprimându-şi şi mirarea că nu a fost schimbat din funcţie la actuala remaniere.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are, a spus Mang, „o obsedantă” idee că legea educaţiei este blocată de opoziţie, în condiţiile în care Comisia de învăţământ lucrează intens, pierzând câte o zi pe câte un articol de „science fiction”, precum cel privind „proba transdisciplinară” de la bacalaureat. Cu articolul 67 nu au fost de acord nici reprezentanţii ministerului.

Acesta propunea ca bacalaureatul la profilul real, în liceele teoretice, să fie o probă transdisciplinară, un subiect să fie tratat din perspectiva mai multor discipline (de ex. chimie, biologie, fizică şi informatică). „Aş vrea eu să ştiu care sunt profesorii din România care pot preda transdisciplinar cele patru materii.
Ca să faci o astfel de modificare ar trebui mai întâi să pregăteşti profesorii care să predea transdisciplinar materiile acestea şi după aceea să ceri elevilor”, a declarat vineri senatorul.

Ca şi în cazul altor subiecte, spune Mang, ministrul Funeriu „este pe dinafara subiectului”. „De fapt, ministrul Funeriu este în afara domeniului Educaţie, este un lucru cunoscut de toată lumea. Inclusiv parlamentarii PDL sunt miraţi de faptul că acest ministru nu a fost schimbat din funcţie”, a menţionat senatorul social-democrat.
Ministrul Funeriu a mai fost criticat de senatorul Mang şi pentru acuzele aduse de acesta miniştrilor de dinaintea lui, de „moştenirea” primită de la ministrul Boc.

„Să nu uităm că înaintea lui Funeriu, ministru la Educaţie a fost Emil Boc. Când vorbeşte de miniştrii de dinaintea lui, sunt convins că se referă şi la ministrul Boc, nu poate să sară peste unul”, a spus Mang. Interesul senatorului PSD a fost suscitat şi de o altă afirmaţie a ministrului, cea referitoare la numărul de aproape 60.000 de cadre didactice disponibilizate: o reducere cu 60% numărul suplinitorilor, adică vreo 40.000 de posturi şi a scăzut cu 50% numărul profesorilor pensionabili.

Mang a apreciat că aceste cifre sunt îngrijorătoare şi a promis că le va verifica cu atenţie. Un singur aspect cu care senatorul PSD este de acord cu Funeriu priveşte afirmaţia ministrului potrivit căreia cele mai mari costuri provin din neutilizarea transparentă a banilor publici. „Suntem de acord: de când e PDL la guvernare, transparenţa lipseşte cu desăvârşire în alocarea banilor publici”, a menţionat Ioan Mang.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata