Senatorul Marius Ovidiu Isăilă, condamnat la 4 ani închisoare cu executare

Senatorul UNPR Marius Ovidiu Isăilă a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit deciziei instanţei, Marius Isăilă a primit două pedepse de 3 şi 2 ani închisoare pentru trafic de influenţă şi o pedeapsă de un an închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanţa a contopit cele trei pedepse şi a adăugat un spor de un an închisoare, astfel încât senatorul va executa în final 4 ani închisoare, plus 2 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit.a, b si g Cp.

De asemenea, judecătorii au menţinut controlul judiciar pe cauţiune faţă de Marius Isăilă şi au dispus confiscarea sumei de 180.000 euro.

În acelaşi dosar, consilierul parlamentar Cristian Ștefan Ene a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare şi efectuarea de 100 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, plus confiscarea sumei de 20.000 euro.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Marius Ovidiu Isăilă a fost trimis în judecată de către DNA în iulie 2014, fiind acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă, şi o infracţiune de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de acesta a fost trimis în judecată şi consilierul parlamentar Cristian Ștefan Ene, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă, două în formă continuată şi una în formă simplă.

Potrivit DNA, în prima parte a anului 2012, Marius Ovidiu Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ștefan Ene, în înţelegere cu inculpatul Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de către ANAF la firma unui denunţător care le-a solicitat ajutorul în acest sens.

”După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ștefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă — 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, se arată în rechizitoriu.

În august 2013, Marius Ovidiu Isăilă şi Cristian Ene i-au pretins lui Cătălin Cristescu suma de 20.000 euro pentru a interveni pe lângă diferiţi funcţionari publici, în vederea sprijinirii acestuia să promoveze concursul ce urma să aibă loc în toamna anului 2013, pentru ocuparea unei funcţii de inspector în cadrul ANAF — Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, susţin procurorii.

În acelaşi scop, pentru a realiza intervenţii pe lângă diferiţi funcţionari publici şi decizionali din structurile de resort — în vederea favorizării aceluiaşi inculpat la concursul ce a avut loc la data de 29 martie 2014 pentru ocuparea unor funcţii în cadrul ANAF, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală — Isăilă, prin intermediul lui Ene, i-a pretins o nouă sumă, în cuantum tot de 20.000 euro.

După remiterea celor 20.000 de euro de către Cristescu, Isăilă, pentru a ascunde primirea banilor, a instigat la întocmirea unui fals contract de împrumut între ceilalţi doi inculpaţi, precizează DNA.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Isăilă şi Ene au promis unui om de afaceri realizarea de intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei sector 3 şi la alte entităţi juridice, pentru ca societatea acestuia să obţină încheierea unor contracte de lucrări.

”Folosul celor doi inculpaţi, urmare a acestor ‘intervenţii’, a constat în nerestituirea unui împrumut, în sumă de 25.000 euro, pe care inculpatul Isăilă Marius Ovidiu îl contractase de la omul de afaceri, parte din suma de bani împrumutată fiind folosită de inculpatul Ene Cristian Ștefan”, precizează sursa citată.

În timpul anchetei, Cătălin Cristescu şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost de acord cu propunerea procurorilor de a primi o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata