Senatul a adoptat amnistia pentru pensionari; se restituie sumele deja recuperate

Senatul a adoptat, luni, 1 septembrie, un proiect de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010, scutirea de la plata unor debite provenite din pensii, constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a acestei legi, reprezentând sume încasate necuvenit. Nu beneficiază de scutire acele debite care se datorează pensionarilor”, se arată în raportul Comisiei pentru muncă.

În plen, acestui proiect i-a fost adus amendament cu mai multe alineate, propus de către senatorul PSD Liviu Pop.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

„Restituirea se realizează pe baza cererilor de către pensionar la casele județene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului București, respectiv casele de pensii sectoriale. Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Sumele ce urmează a fi restituite nu se actualizează cu indicele inflației și nu sunt purtătoare de dobânzi, penalități de întârziere sau majorări de întârziere după caz”, a spus Pop în plen.

Proiectul cu amendament a avut 111 voturi pentru, unul împotrivă și două abțineri.

Inițiator este Guvenul iar Senatul este prima cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata