Senatul a adoptat o propunere legislativă privind ridicarea inspectorului general al IGPR la rang de secretar de stat

Senatorii au adoptat marţi proiectul de lege care vizează legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, respectiv ridicarea funcţiei de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) la rang de secretar de stat.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 62 de voturi pentru, 33 împotrivă şi nouă abţineri.

Prin proiectul de lege pentru modificarea alin. (1) al art. 8 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române se propune ca funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române să fie ridicată la rang de secretar de stat, în vederea creşterii rolului şi implicării inspectorului general al IGPR în adoptarea deciziilor strategice şi pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei Române în rândul autorităţilor de aplicare a legii.

Conform raportului de admitere al Comisiei pentru apărare din Senat, „pentru asigurarea unei cooperări operative directe a Poliţiei Române, prin inspectorul general, este necesară acordarea unui nivel de reprezentare adecvat partenerilor interni şi internaţionali”. În acest sens se exemplifică relaţiile de colaborare ce trebuie dezvoltate pe plan intern cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjuncţii SRI şi SIE, directorul SPP, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şeful Departamentului pentru Luptă Antifraudă, preşedintele ANAF, precum şi cu factorii de decizie în cooperarea directă cu Interpol, Europol, SELEC, precum şi cu poliţiile membre ale statelor membre ale UE.

Propunerea legislativă a fost contestată de senatorul PDL Traian Igaş, dar şi de senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu, care a spus că exprimă o poziţie în numele Grupului liberal, pe motiv că se încearcă politizarea Poliţiei Române.

„Dacă vrem să facem dreptate în rândul şefilor de armă, eu cred că toţi şefii de armă ar trebui să aibă rangul de secretar de stat, nu doar şeful Poliţiei Române. PDL, aşa cum a făcut în comisie o va face şi în plen, se va abţine de la acest vot pentru că nu este altceva decât o bătălie politică în interiorul USL-ului, pentru că atunci când a fost promovat aceste proiect de lege, cine a gândit acest lucru, imediat după ce ministrul liberal a plecat din acest minister (n.r. MAI), s-a gândit să dea acest rang de secretar de stat şefului Poliţiei, tocmai pentru a avea o influenţă directă în numirea unui nou şef al Poliţiei, dincolo de ministrul de Interne”, a afirmat Igaş.

În context, Dobriţoiu a spus că acest demers legislativ este „inutil şi păgubos”, într-un an cu două rânduri de alegeri. „Vom fi primul stat din UE care acordăm un rang politic şefului Poliţiei Române. De asemenea, creăm un clivaj între şefi de arme din interiorul aceluiaşi minister. Șeful Poliţiei Române este numit de către prim-ministrul Guvernului, deci nu ar mai fi nevoie de încă o legiferare să dăm un titlu politic unui militar cu patru stele pe umăr”, a susţinut Corneliu Dobriţoiu.

Senatul este prima Cameră sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata