Senatul a adoptat un proiect prin care magistraţii corupţi ar putea să nu mai beneficieze de pensie de serviciu

Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul legislativ care completează Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul că judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică care au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de corupție ar putea să nu mai beneficieze de pensia de serviciu.

Plenul Senatului a adoptat raportul cu amendamente întocmit de Comisia juridică a Senatului cu 95 de voturi pentru și o abținere, iar proiectul de lege amendat cu 98 de voturi pentru, un vot împotrivă și o abținere.

„Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 și 83 indice 1 și de indemnizația prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistrații asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor care ulterior eliberării din funcție au fost condamnați definitiv pentru infracțiune de corupție, o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție sau infracțiunile în legătură cu acestea ori pentru o altă infracțiune intenționată săvârșită înainte de eliberarea din funcție”, se arată într-un amendament al Comisiei, care a fost adoptat de plen.

Un alt amendament susține că „punerea în mișcare a infracțiunii penale pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluționării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plății pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluționarea definitivă a cauzei. În această perioadă, persoana față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală beneficiază, în condițiile legii, de pensie din sistemul public”.

Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern, are un caracter organic, iar Senatul este Cameră decizională în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata