Senatul a blocat legea ANCOM şi obligă CE să penalizeze România

Comisia Europeana a avertizat România ca trece la cea de-a doua faza a procedurii de infringement pentru neindeplinirea obligatiilor privind reglementarea in domeniul comunicatiilor, iar Senatul a fost informat in scris in acest sens, a declarat, joi (12 noiembrie 2009), la Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in România, Eduard Lovin, director executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

“În momentul de fata, Comisia Europeana a trecut la cea cea de-a doua faza a procedurii de infringement, care premerge inaintarii dosarului la Curtea Europeana de Justitie, deoarece Parlamentul nu a reusit sa aprobe legea de organizare si functionare a autoritatii române de comunicatii. Camera Deputatilor a aprobat o ordonanta de urgenta, implicit legea care trebuia sa constituie o garantie a stabilitatii functionale si independentei institutiei.

Procesul legislativ este insa blocat la nivelul Senatului de mai bine de 7 luni. Se muta de la comisii in plen si apoi, iar la comisiile de specialitate. De altfel, Comisia Europeana a informat in scris Senatul ca dosarul de infringement va fi inaintat la Curtea Europeana de Justitie”, a spus reprezentantul ANCOM.
El a precizat ca legea de organizare si functionare a autoritatii române de comunicatii a fost elaborata in colaborare cu experti CE pentru a garanta ca autoritatea este un arbitru impartial si independent, in conditiile in care pe piata actioneaza si companii majoritar sau in totalitate detinute de statul român.

“As vrea sa explic eu ceea ce domnul director, in calitatea sa de reprezentant ANCOM, nu poate spune. Fostul presedinte al Autoritatii, dupa ce a fost demis, a câstigat procesul cu statul român si trebuia repus in functie. În momentul acesta, Autoritatea a primit insa un alt nume si, evident, a putut fi numit politic un nou presedinte. La aceasta problema, a lipsei de stabilitate institutionala, se refera de fapt nemultumirea CE”, a afirmat, joi, Sever Avram, presedintele executiv al fundatiei EUROLINK-Casa Europei.

Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in România, organizata anual sub egida Platformei CEFTAC, din initiativa si in coordonarea Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, este o actiune a societatii civile pentru monitorizarea si evaluarea paralela a relatiei intre concurenta, competitivitate si drepturile consumatorilor, dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana si integrarea sa in Piata Unica Europeana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata