Serviciul naţional de distribuire a dividendelor a devenit operaţional

Serviciul naţional de distribuire a dividendelor, lansat de către Depozitarul Central în cursul acestui an, a devenit operaţional luni, a anunţat Depozitarul Central.

Remat S.A. Ialomiţa, societate de tip închis, a solicitat Depozitarului Central distribuirea dividendelor aferente anului 2008 pentru acţionarii săi. Perioada de distribuire a dividendelor este 12 iulie 2010 – 15 decembrie 2010, acţionarii urmând să primească sumele în numerar prin ghişeele Companiei Naţionale Poşta Română. Valoarea dividendului pe acţiune este de 0,43 lei/acţiune.

„Suntem convinşi că, în viitorul foarte apropiat, şi alte societăţi, listate sau nu pe piaţa de capital din România, vor apela la noi pentru distribuirea dividendelor, alegând astfel, soluţia optimă în ceea ce priveşte costurile şi eficienţa, absolut necesară în cadrul unui astfel de proces’, a declarat Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central.

Depozitarul Central a lansat în luna martie serviciul naţional de distribuire a dividendelor. Potrivit DC, acest serviciu reprezintă cea mai completă soluţie disponibilă pe piaţa de capital din România, care conferă eficienţă şi promptitudine, la preţuri competitive.

Depozitarul Central intenţionează să distribuie în acest an dividendele aferente anului 2009 şi, în situaţia în care emitentul doreşte aceasta, dividendele rămase nedistribuite din anii anteriori.

Până în momentul de faţă, distribuirea dividendelor emitenţilor de pe piaţa de capital din România se făcea prin diferite metode, dezavantajele majore ale acestui sistem neunitar fiind în mare măsură de ordin material, mai exact, costuri ridicate atât pentru investitori cât şi pentru companiile listate.

Astfel, dacă un investitor avea în portofoliu acţiuni ale mai multor companii, care, la rândul lor, alegeau o metodă diferită de distribuire a dividendelor, acesta trebuia să le colecteze de la fiecare emitent, prin modalitatea indicată. De foarte multe ori, acest lucru presupunea deplasarea investitorului în diferite locaţii, cu implicaţii directe asupra creşterii timpului, precum şi a costului colectării dividendelor.

Ca urmare a solicitărilor venite din partea investitorilor români şi străini, precum şi a intermediarilor, Depozitarul Central a dezvoltat un serviciu unitar de distribuire a dividendelor la nivel naţional.

Avantajele acestui serviciu rezidă, pentru investitori, în costuri mult mai scăzute, mai ales în cazul celor care au deţineri la mai mulţi emitenţi. Serviciul va oferi totodată predictibilitate, în sensul că investitorii vor putea cunoaşte în avans momentul în care vor primi dividendele, ceea ce le va permite să îşi planifice mai bine fluxurile de numerar.

În plus, Depozitarul Central va putea cumula dividendele cuvenite investitorilor de la mai multi emitenţi, efectuând o singură plată către aceştia. Noul serviciu al Depozitarului Central vine totodată în sprijinul societăţilor emitente, prin oferirea unui serviciu complex, dar care poate fi personalizat în funcţie de cerinţele fiecărei companii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata