Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu cei ai Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Acţiuni Speciale

În perioada 31 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020, pe raza judeţului, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cei ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi de la Acţiuni Speciale au desfăşurat acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor şi preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, generate de nerespectarea prevederilor legale privind folosirea articolelor pirotehnice, de către persoane fizice şi juridice. Totodată, acţiunile poliţiştilor au urmărit prevenirea şi combaterea faptelor ilicite în domeniul evaziunii fiscale, fraudelor vamale şi a comerţului ilicit.

În urma controalelor desfăşurate, au fost constatate în flagrant patru infracţiuni de efectuarea, fără drept, de orice operaţiuni cu articole pirotehnice. De asemenea, tot cu ocazia verificărilor desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 28/1999, privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi au dispus măsuri complementare constând în confiscarea sumei de 171 lei.

*

427 de kg de articole pirotehnice, ridicate de poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, ca urmare a controalelor efectuate în ajun de An Nou.

La data de 31 decembrie 2019, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat o femeie în vârstă de 36 de ani, din Bistriţa, care ar fi expus spre vânzare articole pirotehnice din categoriile F2, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale, în zona Decebal, care era autorizată să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor 789 de bucăţi articole pirotehnice (aproximativ 90 de kg), din categoria F2.

La data de 31 decembrie 2019, poliţiştii l-au depistat pe raza municipiului Bistriţa, pe un bărbat de 43 de ani, din localitate, angajat al unei societăţi comerciale autorizată să efectueze operaţiuni cu materii explozive, în timp ce comercializa articole pirotehnice din categoriile F2 şi F3 către publicul larg. În acest caz au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 2.471 de bucăţi articole pirotehnice (circa 150 de kg), din categoriile F2 şi F3. Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

La aceeaşi dată, în Bistriţa, administratorul unei societăţi comerciale autorizată să efectueze operaţiuni cu materii explozive, cu punct de lucru în municipiu, strada Calea Moldovei, a fost depistat de poliţişti în timp ce comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoria F2. Astfel, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 151 de bucăţi articole pirotehnice din categoria F2 (aproximativ 150 kg), iar poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase continuă cercetările în cadrul unui dosar penal.

Tot cu ocazia controalelor, în Bistriţa, Bulevardul Independenţei, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat-o pe o femeie în vârstă de 44 de ani, din Târgu Mureş care, în calitate de angajată a unei societăţi comerciale autorizată să efectueze operaţiuni cu materii explozive, comercializa articole din categoria F2, deşi nu avea acest drept. Au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 418 de bucăţi articole pirotehnice categoria F2 (circa 37 kg) şi s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

*

Două dosare penale privind infracţiuni de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, întocmite de poliţiştii din Sângeorz-Băi. 15 kg de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării.

La data de 31 decembrie, poliţiştii din Sângeorz-Băi au depistat o femeie în vârstă de 38 de ani, din oraş, în timp ce comercializa articole pirotehnice, deşi nu avea acest drept. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept şi au ridicat în vederea continuării cercetărilor 288 de bucăţi de articole pirotehnice.

La aceeaşi dată, a mai fost depistat un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Beclean, în timp ce comercializa fără drept, pe raza oraşului Sângeorz-Băi articole pirotehnice din clasa F2. Şi în acest caz, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării articole pirotehnice, respectiv 188 de bucăţi (aproximativ 8 kg) şi au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

*

Cinci persoane dispărute, căutate la nivel naţional, au fost găsite de poliţiştii Compartimentului urmăriri.

La data de 31 decembrie 2019, ca urmare a căutărilor desfăşurate, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri i-au depistat pe raza municipiului, pe trei minori cu vârste cuprinse între 12-15 ani, faţă de care a fost dispusă măsura căutării la nivel naţional. Cei trei minori au plecat voluntar din Centrul pentru Protecţia Copilului Beclean din data de 19.12.2019. Au fost încredinţaţi reprezentanţilor centrului, iar măsura căutării lor la nivel naţional a fost revocată.

La aceeaşi dată, 31 decembrie, în jurul orei 12.00, a fost sesizată dispariţia din Centrul pentru Protecţia Copilului Bistriţa a unui tânăr de 18 ani. Trei ore mai târziu, acesta a fost găsit de poliţişti, pe raza municipiului Bistriţa şi încredinţat reprezentanţilor Centrului.

În dimineaţa de 1 ianuarie a.c., poliţiştii au depistat o minoră de 13 ani, căutată la nivel naţional, fiind dispărută din data de 7.12.2019, din Centrul pentru Protecţia Copilului Beclean. Minora a fost încredinţată reprezentanţilor Centrului.

*
Acţiuni pentru siguranţa traficului rutier, desfăşurate de poliţişti, la trecerea dintre ani.

În vederea asigurării unui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic, în perioada 31 decembrie – 1 ianuarie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu poliţiştii de la formaţiunile de profil din teritoriu au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

Astfel, în perioada menţionată, ca urmare a neregulilor constatate, poliţiştii au aplicat 100 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 33.000 de lei şi au reţinut 10 permise de conducere şi un certificat de înmatriculare.

De asemenea, în cadrul acţiunilor de monitorizare a traficului rutier desfăşurate, la data de 1 ianuarie a.c., în jurul orei 01.10, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Lechinţa au constatat, în flagrant, o infracţiune de conducere cu alcoolemie. Astfel, a fost oprit pentru control un bărbat în vârstă de 35 de ani, din judeţul Olt, care conducea un autoturism pe drumul judeţean 151, pe raza localităţii Lechinţa. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0.80 mg/l alcool pur în aerul expirat şi a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice. Poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata