Sesizare Oprişan: În 205 zile – 4 termene pentru pregătirea apărării şi în 1.071 de zile audiaţi 2,8 martori/termen

Judecătorii investiți cu soluționarea dosarului președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au acordat 4 termene succesive într-un interval de 205 zile pentru pregătirea apărării, iar în alte 24 de termene, în 1.071 de zile, cauza a fost amânată numai pentru audiere de martori, însemnând 2,8 martori/termen.

În sesizarea șefului DNA transmisă Inspecției Judiciare privind procesul lui Marian Oprișan se arată că după 18 termene la Judecătoria Focșani dosarul a ajuns la Tribunalul Vrancea, de unde a fost strămutat la Tribunalul Cluj.

De la Tribunalul Cluj, după 10 termene, dosarul s-a îndreptat către Judecătoria Cluj-Napoca, unde a petrecut numai câteva luni, iar ulterior, ca urmare a unui conflict negativ de competență soluționat de Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a stabilit competența de soluționare în favoarea Judecătoriei Cluj-Napoca, instanță care, la 22.10.2009, declină cauza la Judecătoria Focșani. „Urmare admiterii cererii de strămutare, dosarul revine la Judecătoria Cluj-Napoca. În tot acest interval de timp nu a fost începută cercetarea judecătorească”, se arată în document.

Potrivit sesizării, de la 2 decembrie 2010 dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca și au fost acordate numeroase termene, respectiv 29 termene de judecată, din care 4 termene, la solicitările succesive ale celor 6 inculpați, pentru pregătirea apărării, pentru aducerea lor cu mandat de aducere în vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizări scrise.

Astfel, în intervalul 2.12.2010 — 19.05.2011, adică timp de 205 zile, au fost acordate 4 termene succesive pentru pregătirea apărării și în cele 24 de termene (în perioada 16.06.2011 — 22.05.2014) cauza s-a amânat numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile.

În document se subliniază că, având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citați 72 de martori, rezultă că, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen.

DNA arată că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile și chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 de martori.

Șeful DNA solicită IJ verificări, existând indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluționării cauzei, având în vedere că în activitatea de cercetare judecătorească, prin modul de gestionare a activității sale de judecată, judecătorul fondului a generat întârzieri considerabile.

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat joi Inspecția Judiciară (IJ) în cazul magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca care judecă dosarul șefului CJ Vrancea, Marian Oprișan, trimis în judecată în iunie 2006 și aflat pe rolul instanțelor de peste opt ani.

În iunie 2006, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a președintelui Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Marian Oprișan, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata