Sfaturi ale specialiştilor IT pentru evitarea fraudelor informatice

Specialiştii companiei Panda Security, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa soluţiilor antivirus, recomandă utilizatorilor de Internet să fie foarte atenţi atunci când navighează în reţelele sociale, dar şi atunci când apelează la aplicaţii de planificare a călătoriilor sau de localizare prin GPS, întrucât aceste informaţii pot fi exploatate de hoţii de locuinţe.

‘Pe lângă măsurile de securitate uzuale, în acest an recomandăm utilizatorilor să fie extrem de atenţi cu informaţiile partajate pe diverse reţele sociale. Aceleaşi recomandari le transmitem şi pentru folosirea aplicaţiilor de planificare a călătoriilor sau de localizare prin GPS, acestea putând furniza informaţii care pot fi exploatate în spargerile de locuinţe’, a atenţionat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.

Aplicaţii Facebook de tipul Doorpl sau Trip Advisor, care afişează mesaje ce descriu unde te afli sau unde îţi planifici să călătoreşti, facilitatea Twitter de geolocalizare (care afişează de unde au fost transmise mesajele) sau servicii de localizare a dispozitivelor mobile prin GPS (integrate deja, de exemplu, în iPhone sau Android), sunt doar câteva exemple unde pot avea loc fraude.

‘Nu utilizaţi niciodată aplicaţii pentru planificarea călătoriilor, oferite de diverse reţele sociale, pentru a vă asigura că nu puteţi fi localizat. Nu acceptaţi funcţia de geolocalizare din Twitter şi nu folosiţi această tehnologie pe telefoanele mobile. Nu împărtăşiţi planurile de vacanţă pe Internet, în diverse comunităţi, liste de discuţii, forumuri, cameră de chat etc. Dacă vă petreceţi, totuşi, timpul pe chat, în timpul vacanţelor, nu dezvăluiţi necunoscuţilor date personale sau detalii confidenţiale’, a menţionat Corrons.

Printre sfaturile specialistului se află:

  • realizarea de back-up pentru toate informaţiile din computer,
  • instalarea unei soluţii de protecţie antivirus actualizată,
  • criptarea informaţiilor de pe hard-disk,
  • ştergerea fişierelor temporare, a logurilor, fişierelor cookie sau parolelor reţinute în mod automat de browser-ul de Internet.

Totodată, utilizatorii sunt sfătuiţi să nu se conecteze la reţele WiFi nesecurizate, deoarece pot intra într-o reţea folosită de hacker pentru a fura informaţii prin intermediul Internetului.

Poşta electronică trebuie folosită cu prudenţă, atacurile de tip ‘phishing’ sau spam devenind din ce în ce mai sofisticate.

Un alt sfat de care trebuie să ţină seama utilizatorul este să nu apeleze la computere altele decât cel personal.

Folosirea PC-urilor din Internet cafe-uri, hoteluri sau aeroporturi, pentru accesarea conturilor bancare, de exemplu, ar putea avea efecte dezastruoase dacă un troian a fost instalat în prealabil. Dacă nu aveţi alternativă şi trebuie să accesaţi site-uri care cer date personale de autentificare, schimbaţi aceste date cu prima ocazie, pentru minimizarea riscului. Evitaţi orice tranzacţie sau achiziţie online (…)

Nu acceptaţi salvările automate ale datelor personale, oferite de diverse browsere de Internet. Când aţi terminat, ştergeţi toate fişierele temporare, istoria browser-ului, fişierele cookie şi de tip log, sau orice altă informaţie care a fost salvată pe computer (…)’, explică specialistul Panda Security.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata