Sibiu: Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi de zece ori mai ieftin în România, susţin specialiştii

Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi cu succes de zece ori mai ieftin în România, faţă de clinicile din străinătate, unde o astfel de operaţie poate ajunge la 50.000 de euro, bani care de cele mai multe ori părinţii nu îi au şi atunci apelează la ajutorul statului, ţara noastră înregistrând în prezent datorii de 160 de milioane de euro la spitalele din afară, a declarat directorul medical al celui mai nou spital privat din Sibiu, dr. Victor Costache.

El a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că la acest spital privat au fost operaţi în această săptămână opt copii cu vârsta între şapte luni şi 17 ani, din toată ţara, cu malformaţii congenitale. Majoritatea operaţiilor, şase din opt, au fost gratuite, restul au costat fiecare 5.000 de euro, de zece ori mai ieftin decât în străinătate. Cel mai important, operaţiile nu au fost clasice, ci prin introducerea de dispozitive printr-un vas de sânge mai mare, fără a opri inima şi a o conecta la aparate, copiii practic nu au simţit nimic. Anesteziaţi total, cei opt copii au suferit nişte intervenţii de maximum două ore fiecare şi nu s-au ales cu nicio cicatrice, putând pleca acasă a doua zi, potrivit medicilor.

„Am reuşit în câteva luni de la deschidere să avem un program funcţional de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, putând astfel să tratăm malformaţiile complexe congenitale la copii şi toată gama de intervenţii (…) la adulţi. (…) Este a doua oară, după cele zece intervenţii congenitale de la sfârşitul lunii februarie, când un grup privat se ocupă şi acoperă sută la sută totalitatea cheltuielilor medicale ale acestor malformaţii complexe. Tot acest lucru, în contextul în care România are peste 160 de milioane de euro datorii la clinicile din străinătate, deoarece mulţi copii cu astfel de malformaţii sunt trimişi să se trateze în afară, la nişte costuri foarte mari: în jur de 30.000 — 50.000 de euro, pe caz costă statul român. Aici am reuşit să creăm o structură cu un cost de 5.000 de euro pe procedură”, a explicat dr. Victor Costache, şef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică şi director medical al spitalului privat unde au fost operaţi la Sibiu copiii cu malformaţii congenitale.

Potrivit acestuia, pentru un copil operat în România, la Târgu-Mureş, statul decontează maximum 2.000 de euro, iar dacă un copil cu malformaţii congenitale este operat în străinătate, statul român este obligat să achite câteva zeci de mii de euro pentru intervenţie.

Unul dintre cei mai buni specialişti români care operează în Suedia copii cu malformaţii congenitale, dr. Petru Liuba, spune că Guvernul României trebuie să facă mai mult pentru aceşti copii, altfel mor, dacă nu ajung să fie operaţi la timp.

„Am folosit o metodă numită prin dispozitive, ceea ce înseamnă că în gaura respectivă, printr-un cateter, care intră în cord de obicei prin vena din picior, vena femurală, plasăm un dispozitiv şi în general astfel de intervenţii sunt destul de uzuale în ţările din vest, durează până la două ore. În România, din păcate, nu există un program concret, un program structural pentru astfel de tratament. (…) Sunt foarte mulţi copii în România care au probleme de inimă şi care nu au nicio şansă. (…) E destul de complicat să faci o astfel de intervenţie la copii (…) care să aibă o gaură mare în inimă şi care să necesite închidere”, a afirmat dr. Petru Liuba, chemat la Sibiu să facă parte din echipa de specialişti care i-a operat pe cei opt copii.

Cei opt copii au fost practic salvaţi de la moarte printr-o intervenţie minim invazivă ce nu a durat mai mult de două ore, sub anestezie generală, şi care au putut fi externaţi chiar la numai o zi după operaţie. Practic, nu există cicatrici. O parte din cei opt copii sunt deja acasă, foarte bine.

Dr. Petru Liuba spune că este nevoie de cardiologi pediatri în România, diagnosticarea copiilor fiind esenţială în salvarea vieţilor acestora.

Operaţiile celor opt copii de la Sibiu au fost posibile şi cu ajutorul unui foarte bun specialist cardiolog pediatru, adus de la Timişoara, dr. Adrian Lăcătuşu. El a explicat că o astfel de operaţie minim invazivă durează două ore, cea clasică, chirurgicală durează mult mai mult, iar copilul este externat după zece zile, faţă de doar una, cât a fost în cazul celor opt pacienţi din clinica sibiană.

„Aceşti pacienţi care au trecut printr-o procedură intervenţională ieri, astăzi vor pleca acasă. Pentru comparaţie, pacienţii care au trecut printr-un proces chirurgical două zile aproape nu sunt recunoscuţi de părinţii lor şi pleacă acasă după vreo zece zile. Confortul este enorm, (…) pentru pacienţi, beneficiul este extraordinar. (…) până la 30% din malformaţiile cardiace pot fi rezolvate modern aşa cum au făcut-o colegii mei, aici”, a declarat dr. Adrian Lăcătuşu, cardiolog pediatru.

Dacă nu sunt operaţi, copiii cu astfel de malformaţii congenitale mor, potrivit specialiştilor. În plus, dacă aceşti copii cu malformaţii congenitale vin pe lume într-un spital mic, nu într-un centru universitar, atunci şansele lor de supravieţuire sunt mici din lipsa specialiştilor şi a dotărilor ca să fie diagnosticaţi la timp. Din 1.400 de copii români care se nasc anual cu malformaţii la inimă, mai puţin de jumătate ajung să fie trataţi. Dacă ajung să fie operaţi, nouă din zece copii supravieţuiesc.

„Dacă naşterea se petrece într-un centru universitar, într-un oraş mare cu spitale performante, în general se ajunge repede la diagnostic. Nu am spus că se ajunge şi la tratament. Dacă naşterea se petrece la Sighetu Marmaţiei, în Tulcea, e posibil să moară pacientul, mai ales urgenţele înainte de a avea un diagnostic, înainte de a ştii că s-a născut cu o malformaţie cardiacă (…). Realitatea este că ajung extrem de puţini la tratament. Dacă estimăm câţi ajung în ţară, probabil din 1.400 câţi se nasc, undeva mai puţin de jumătate. Nu există niciun control asupra câţi se tratează în străinătate prin eforturile părinţilor sau prin eforturile statului român”, a explicat dr. Adrian Lăcătuşu.

Spitalul privat de la Sibiu încearcă în prezent să fie inclus în programul naţional de finanţare pentru asemenea intervenţii cardiologice, în condiţiile în care mai există finanţare doar pentru centrul de la Târgu Mureş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata