Sibiu: Festivalul Internaţional de Teatru a ridicat cortina

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) debutează vineri, printr-un program ce aduce în fața publicului bucuria spectacolelor de stradă, producțiile unora dintre cele mai bine cotate companii de teatru și dans din lume, concerte dintre cele mai explozive, dar și o serie de evenimente speciale cum lansările de carte și spectacolele lectură, conform unui comunicat.

„Sibiul, asemeni Avignon-ului sau Nancy-ului odinioară, devine un oraș care se consumă, care se dăruie, care își pierde liniștea o săptămână pentru a adopta logica extremă a ceremoniilor urbane. În acest spațiu al ordinii, balamucul devine un pasager regim cotidian. În română, toate cuvintele legate de dezordine sunt de origine turcă, semn că noi aparținem în parte și acestui orient festiv a cărui amintire limba o prezervă. Sibiul devine balcanic pe durata festivalului!”, a declarat George Banu, membru în „boardul” artistic al Festivalului.

Startul spectacolelor de stradă a fost dat de la ora 17,00 de „Parada Fanfarei din Pisa” ce a pornit pe Pietonala Nicolae Bălcescu și a continuat la ora 17,30 cu dansul interactiv al celor de la „Tribul Culorilor”, iar de la ora 20,45 strada va dansa în ritm de samba alături de artiștii de la „London School of Samba”. Seria concertelor românești din Piața Mare debutează tot vineri, cu un recital special susținut de Andra, începând cu ora 21,30, urmând ca sâmbătă de la ora 22,30 să urce pe aceeași scenă Pasărea Rock cu un concert ce îi aduce pe scenă pe Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică.

Punctul culminant al deschiderii spectacolelor de stradă îl reprezintă spectacolul de circ la zece metri înălțime al celor de la Les Landemains (ora 22,30, Piața Mare) ce va fi urmat de un impresionant spectacol de artificii programat în Parcarea de la Cazarmă, la ora 23,45.

Seria spectacolelor de stradă continuă sâmbătă și duminică cu reprezentanții pe Pietonala Nicolae Bălcescu începând cu ora 13,00. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate spectacole din Piața Mare va fi cel al companiei Teatr KTO din Polonia. „Pe întuneric / The Blind” este un spectacol de teatru grandios inspirat din best-sellerul „Eseu despre orbire” al scriitorului portughez Jose Saramago, premiant Nobel.

Primele trei zile de festival aduc la Sibiu pe unii dintre cei mai importanți și apreciați regizori internaționali printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad, Bastian Kraft, Silviu Purcărete, Gianina Cărbunariu, K. Kiyama, Denis Podalydes și Oliver Frljić. Seria spectacolelor de dans din acest final de săptămână aduce pe scena de la Sibiu o serie de coregrafi și dansatori ce își propun să creeze inovație îmbinând cele mai diverse forme de expresie scenică. Printre aceștia se numără Sébastien Ramirez & Honji Wang, Cesc Gelabert, Ohad Naharin, Jo Stromgren, Angélica Liddell, Moe Yamamoto.

„Cele mai importante investiții pe care le-am făcut de-a lungul acestor ani au fost în oameni și în calitate. De la echipa cu care lucrezi la partenerii pe care ți-i alegi și culminând cu crearea noului public — au fost obiective de la care nu ne-am abătut. Acum introduc în ecuație cel mai important deziderat care a dat credibilitate tuturor acțiunilor pe care le-am întreprins: calitatea. Fără ea nu ai cum să faci diferența, nu poți să faci salturi, să arzi etape fără pericolul căderii. Calitatea echipei, a actului artistic, a proiectelor și programului, a partenerilor, a opțiunilor și asocierilor, a dialogului cu tine, cu echipa și cu toți partenerii pe care îi ai sunt tot atâtea deziderate de care ne îngrijim zi de zi”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului.

Cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6-15 iunie 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata