Sibiu: În premieră naţională, comedie împotriva violenţei, cu finanţare europeană

Studenţii sibieni de la Artă Teatrală vor participa, în premieră naţională, alături de cei din Londra, Offenburg, Strassbourg şi Stuttgart la lupta împotriva violenţei, în cadrul proiectului „SpieGel – comedy against violence”, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, directorul teatrului sibian, actorul Constantin Chiriac.

„Proiectul se derulează în premieră în România, fiind o noutate prin faptul că aplică un program cultural – educaţional pe fonduri dedicate drepturilor fundamentale şi justiţiei. Proiectul este derulat în Franţa, Germania, Marea Britanie şi România. Bugetul total al proiectului este de 450.000 de euro, din care 80% finanţare din partea Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat remis joi.

Studenţii Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu participă în cadrul acestui proiect cu spectacolul ‘Cutia de carton’ de Clément Michel. Aceştia vor participa chiar şi la o demonstraţie de comedie în Karlsruhe (Germania), unde vor susţine reprezentaţii pe scena de la Kulturzentrum Tollhaus, în perioada 18 – 24 aprilie 2014. Spectacolul studenţilor sibieni este coordonat de profesorii Şerban Puiu, Ana Mujat şi Codruţa Vasiu şi manageriat de Lavinia Alexe. Traducerea în limba română a piese a fost realizată de Diana Nechit, iar scenografia poartă semnătura lui Claudiu Nicodim.

Din distribuţia spectacolului fac parte tinerii actori Alexandru Dobriţa, Cristian Ioan Timbuş, Maria Nicoleta Soilică, Andrei Tudor Răileanu, Ana Maria Vereş, Alexandra Ioana Şerban şi Anton Cristian Balint.

‘Cutia de carton’ este o comedie de şi pentru tineri, care a avut un succes imens la Paris, unde s-a jucat de peste 700 de ori, între 2001 şi 2004. Subiectul piesei se concentrează pe povestea unei mutări neprevăzute ce aduce în prim – plan, fapte personaje care nu se află niciodată la locul potrivit, prinse între lucrurile de împachetat şi conturile de reglat.

‘SpieGel’ este un proiect derulat în premieră europeană în 2013-2014 şi îşi propune să promoveze comedia ca mijloc de prevenire a violenţei în rândul tinerilor. Titlul proiectului reprezintă, de altfel, abrevierea din limba germană pentru ‘Spielend gegen Gewalt im Club der Lustigen / Jucând împotriva Violenţei în Clubul celor Veseli’.

„În limba germană spiegel înseamnă oglindă şi este un simbol a ceea ce ne propunem să facem în proiect prin reflectarea unor atitudini „, a declarat Jörg Friedrich, managerul de proiect.

‘SpieGel’ este un proiect iniţiat de Asociaţia ‘German Youth of Russia’ (Stuttgart, Germania) cu sprijin din partea Programului Daphne III al Uniunii Europene. ‘SpieGel’ este coordonat în România de Asociaţia Proiect 1200, în colaborare cu Universitatea ‘Lucian Blaga’ Sibiu şi Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu.

DAPHNE este un program al Uniunii Europene prin intermediul căruia se doreşte sprijinirea organizaţiilor care elaborează măsuri sau acţionează în direcţia prevenirii sau combaterii tuturor tipurilor de violenţă împotriva copiilor, tinerilor sau femeilor sau pentru protejarea victimelor şi a grupurilor de risc.

Diverse studii realizate în statele Uniunii Europene au dezvăluit realităţi îngrijorătoare; unul din zece elevi este victimă a violenţei din cadrul şcolilor şi, uneori, cu consecinţe care duc până la apariţia unor cazuri de sinucidere. Aproximativ un sfert din femeile din Europa au suportat acte de violenţă fizică cel puţin o dată în cursul vieţii lor mature, iar mai mult de 10% dintre ele au suferit în urma unor acte de violenţă sexuală. Numărul estimat al victimelor traficului de persoane într-un an de zile în Europa este de 100.000.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata