Sibiu: Prima expoziţie din România în care poţi aprinde lumina cu ajutorul telefonului mobil

În premieră pentru România, la Casa Artelor din Sibiu poate fi vizitată o expoziţie cu 300 de lămpi, dintre care o parte pot fi aprinse virtual, cu ajutorul telefonului mobil sau a tabletei, a declarat vineri, 21 februarie, Daniela Chrzanovski din partea Swiss WebAcademy, unul dintre organizatorii expoziţiei.

„Noutatea pentru România este că reuşim să punem în valoare prin această expoziţie tehnologia modernă şi anume tehnologia de realitate adăugată şi să aprindem lămpile acestei expoziţii cu ajutorul unei aplicaţii numite AURASMA, care se descarcă gratuit pe smartphone sau pe tablete. Este vorba de un cod 2D care permite abonarea la canalul corespunzător.

Din acel moment, fără nici măcar un click pe telefonul mobil sau pe tabletă, oricare din imaginile din expoziţie poate fi asociată cu cea a unei lămpi aprinse. Dacă trecem la lampa următoare, telefonul mobil recunoaşte imaginea şi imediat aprinde lampa. Nu trebuie făcut nimic în plus”, a explicat Daniela Chrzanovski.

Practic, orice vizitator al expoziţiei „LVMEN EST OMEN. Arta, istoria şi spiritualitatea iluminatului artificial” îşi poate încărca gratis aplicaţia AURASMA pe smartphone sau tabletă, iar când intră în cele două săli ale Muzeului ASTRA, de la Casa Artelor, unde sunt expuse lămpile, trebuie doar să aşeze telefonul mobil în dreptul celor 50 de exponate însoţite de un semn sub formă de triunghi. În mai puţin de un minut, pe ecranul telefonului sau a tabletei se poate vedea lampa care prinde viaţă şi luminează.

Cei care doresc să vadă toate cele 300 de lămpi, opaiţe, obiecte de cult arzând, pot cumpăra cu 40 de lei catalogul expoziţiei. În timp ce îl răsfoiesc, trebuie doar să aşeze telefonul mobil în faţa fotografiilor şi pot vedea lămpile arzând.

Cele 300 de exponate de la Sibiu au fost colecţionate din Europa, ASIA, Africa şi America, unele având o vechime de câteva mii de ani.

Expoziţia poate fi vizitată zilnic, cu excepţia zilei de luni, între orele 9.00 şi 17.00, până pe 20 mai. Preţul unui bilet este de 5 lei pentru adulţi şi un leu pentru elevi şi studenţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata