Sibiul va avea, din 2015, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deşeurilor, susţine preşedintele CJ

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Ioan Cindrea, a anunțat miercuri, 30 iulie, că județul Sibiu va avea anul viitor cel mai modern sistem de colectare selectivă a deșeurilor, datorită unui proiect în valoare totală de peste 80 de milioane de lei fără TVA.Conform lui Cindrea, este cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat până acum în județ.

„E cel mai mare proiect pe care îl derulează Consiliul Județean, cu finanțare europeană. Cred că a fost proiectul care a avut cele mai mari probleme sau pe care l-am găsit cu cele mai mari probleme. Am spus-o și o spun. Am găsit un proiect care era sub 5 %, în loc să fie la un grad de 55 %, am reușit (…) ca astăzi, partea de investiții să fie finalizată. Trecem la faza doi, faza de contractare a operatorilor care vor realiza acest proiect, la final, undeva în trimestrul trei, anul viitor, cu siguranță județul Sibiu va avea cel mai modern sistem de management și de colectare selectivă a deșeurilor”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Ioan Cindrea.

Odată cu recepția la terminarea lucrărilor de construire a stației de compostare de la Târnava, din data de 29 iulie, toate lucrările de construcție din cadrul proiectului „Sibiul reciclează” s-au încheiat, astfel încât proiectul va trece la faza următoare.

Lucrările începute în anul 2012 au constat din închiderea și ecologizarea a cinci mari depozite neconforme (Avrig, Cisnădie, Agnita, Remetea și Tălmaciu) și din construirea a două stații de compostare a deșeurilor biodegradabile, la Șura Mică și la Târnava, precum și a unei stații de sortare a deșeurilor reciclabile la Șura Mică.

Depozitele neconforme conțineau mari cantități de deșeuri, acumulate în ani de zile. Ele reprezentau grave surse de poluare a solului, aerului, apelor freatice, fiind uneori situate la distanțe de numai câteva zeci de metri față de zonele locuite sau alte obiective importante. Cel mai mare depozit neconform, cel de la Remetea, acoperea o suprafață de circa 120.000 de metri pătrați, cât 17 terenuri de fotbal. Prin lucrările de închidere și ecologizare, poluarea și disconfortul cauzate de aceste mari depozite neconforme de deșeuri au devenit istorie.

Proiectul „Sibiul reciclează” introduce un element nou în gestionarea deșeurilor municipale, și anume compostarea deșeurilor biodegradabile. Deșeurile biodegradabile menajere, cele din grădini, parcuri și piețe vor fi transformate în compost — un îngrășământ natural de cea mai bună calitate pentru agricultură, în special pentru horticultură. În acest scop au fost construite două mari stații de compostare, la Șura Mică, pentru municipiul Sibiu, cu o capacitate anuală de prelucrare de 18.600 de tone de deșeuri, și la Târnava, pentru municipiul Mediaș, de 6.500 de tone. Prin compostare, aceste importante cantități de deșeuri biodegradabile vor fi transformate într-un produs folositor, care va reintra în circuitul economic.

De asemenea, a fost construită o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu o capacitate de 20.000 tone/an. la Șura Mică, lângă stația de compostare. Ea deservește zona Sibiu și zona Avrig.

Prin proiect se achiziționează 96.370 de recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile pentru întreg județul, precum și unități de compostare individuală. Recipientele au culori diferite în funcție de deșeurile colectate separat: albastru — pentru hârtie și carton; galben — pentru plastic și metal; verde — pentru sticlă; maro — pentru deșeuri biodegradabile. Pentru locuitorii din mediul rural și cei din zonele periurbane au fost achiziționate 25.500 de unități de compostare individuală. Procesul de livrare a recipientelor a început în luna iunie 2014. Livrarea se va face etapizat, astfel încât să fie finalizată în luna octombrie 2014.

Acest proiect este cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat până acum în județul Sibiu. Valoarea sa totală este de 80.298.789,07 lei fără TVA. Valoarea eligibilă conform Programului Operațional Sectorial Mediu este de 70.982.057,94 lei, din care contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 56.785.646,35 lei, adică 80% din valoarea eligibilă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata