Simonis: PSD a propus introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat luni că PSD a propus introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu, precum şi a celui referitor la pensiile speciale.

„Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi, mâine această iniţiativă va fi dezbătută în Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, iar dacă toate lucrurile sunt în regulă – şi vă asigur că reprezentanţii PSD în Comisia juridică vor vota această iniţiativă de abrogare -, miercuri, la plen, sunt toate şansele ca să fie adoptată abrogarea legii recursului compensatoriu şi să nu mai fie în vigoare recursul compensatoriu. (…) Vă reamintesc că Partidul Social Democrat are o nouă conducere, iar această nouă conducerea are o altă abordare faţă de aceste probleme, mai ales cele din justiţie”, a spus Simonis.

El a adăugat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat zilele trecute că recursul compensatoriu nu poate fi abrogat fără a fi găsite metode alternative pentru compensarea acestei legi.

„Acelaşi punct de vedere l-au avut şi miniştrii Justiţiei din guvernele PSD, fapt care a adus la susţinerea acestei legi în continuare. Astăzi, înţeleg că domnul Orban, doamna Turcan şi alţi miniştri din Guvernul liberal susţin că se poate abroga această lege, că au metodele alternativele prin care se pot compensa aceste sancţiuni. Prin urmare, nu mai există un motiv pentru care aceasta să fie în vigoare şi susţinem, aşa cum vă spuneam, fiind într-o nouă abordare faţă de problemele justiţiei, având o nouă conducere a Partidului Social Democrat, domnul preşedinte Ciolacu susţine acest punct de vedere, şi anume abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu”, a mai spus Simonis, adăugând că speră ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgenţă prin care vor fi rezolvate problemele.

Întrebat dacă noua conducere a PSD susţine şi desfiinţarea Secţiei speciale, Simonis a spus: „E un subiect care trebuie discutat în perioada imediat următoare, nu putem să le facem pe toate într-o zi, dar vă garantez că în perioada următoare vom discuta şi acest subiect şi altele care ţin de justiţie şi nu numai”.

El a arătat că şi proiectul referitor la pensiile speciale a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea sa.

„Vom începe o întreagă dezbatere pe acest subiect, că vorbim de impozitare, că vorbim de eliminare, că vorbim de eliminarea unor categorii din această lege. Nu ştiu, putem intra pe această dezbatere serioasă pentru a găsi cele mai bune variante”, a adăugat liderul deputaţilor PSD.

În privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Simonis a replicat că acesta este un subiect care va fi discutat în altă zi.

Legat de proiectul PNL privind eliminarea supraaccizei la carburanţi, care ar presupune venituri mai mici la buget, Simonis a declarat: „Iniţiativa cu eliminarea supraaccizei la carburant este iniţiativa a 33 sau 39 de parlamentari PNL, cred că atunci când eşti parlamentar responsabil şi depui o iniţiativă te gândeşti la consecinţe, indiferent cine e la guvernare. Prin urmare, Guvernul Orban poate mâine în Comisia de buget să spună că nu susţine un astfel de proiect, iar colegii liberali pot se retragă iniţiativa”.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de plen a mai multor proiecte, printre care cel referitor la abrogarea recursului compensatoriu.

Printre proiectele care vor fi dezbătute de plenul Camerei Deputaţilor, sub rezerva primiri rapoartelor de la comisiile de specialitate, se află, pe lângă abrogarea recursului compensatoriu, şi propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, Ordonanţa Guvernului 40/2019 privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 referitoare la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, precum şi două proiecte de lege de modificare a Codului fiscal, unul dintre ele referindu-se la eliminarea supraaccizei la carburant.

Sursa foto: orasul-timisoara.ro

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata