Sinca (BCR): Deficitul de cont curent al României ar putea creşte uşor în 2014, la 1,3%

Deficitul de cont curent al României ar putea creşte uşor în 2014, la 1,2 – 1,3%, de la 1% în 2013, a declarat luni,  analistul – şef al BCR Eugen Sinca, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

„Creşterea uşoară a deficitului de cont curent în 2014 este cauzată de îmbunătăţirea minoră a investiţiilor şi a consumului, într-un an în care creditarea în lei se va intensifica, după relaxarea politicii monetare a BNR. Oricum, România a trecut din 2013 într-o zonă sigură a balanţei de plăţi, cu un deficit de cont curent mult sub nivelul de 4% din PIB ca medie a ultimilor trei ani, solicitat de procedura de monitorizare a dezechilibrelor macroeconomice ale Comisiei Europene”, a explicat Eugen Sinca.

De asemenea, analistul – şef al BCR estimează că randamentul obligaţiunilor de stat pe 5 ani va creşte cu aproape jumătate de punct procentual până la finalul lui 2014, pe fondul retragerii stimulilor monetari ai FED şi a creşterii inflaţiei din semestrul al doilea.

„Creşterea pe care o prognozăm în prezent este mai mică faţă de cea pe care o prognozam acum câteva săptămâni, iar factorul care ne-a determinat să estimăm o creştere mai lentă a randamentelor a fost emisiunea de obligaţiuni în dolari, care acoperă 10% din necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe pe tot anul 2014 şi face posibilă diminuarea emisiunilor în lei pe piaţa internă”, a mai spus Sinca.

Pentru acest an, analistul – şef al BCR estimează că România ar putea înregistra o creştere economică de 2,3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata