Sindicaliştii din învăţământ pichetează marţi, 11 mai, sediul Parlamentului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională Sindicală ‘Alma Mater’organizează marţi, 11 mai,  o acţiune de pichetare în faţa Palatului Parlamentului, între orele 10.30-12.30.

Pichetarea se va desfăşura pe trotuarul din faţa Parcului Izvor (vis-a-vis de Palatul Parlamentului, intrarea dinspre parcul Izvor), acţiuni similare urmând să fie organizate şi în zilele de 12, 13, 18, 19 şi 20 mai, în acelaşi interval orar.

La manifestaţie vor participa, zilnic, circa 200 de persoane din municipiul Bucureşti şi din ţară, salariaţi din învăţământ.

Sindicaliştii protestează faţă de intenţia Guvernului de a reduce salariile în sectorul bugetar cu 25 % începând cu data de 1 iunie 2010, măsură care va avea efecte devastatoare asupra salariaţilor din învăţământ, faţă de faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din învăţământ, cum ar fi pierderea titularizării în sistem, ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate, dispariţia în totalitate a mişcării de personal.

Trecerea clasei a IX-a la gimnaziu va genera, de asemenea, restrângeri de activitate.

Totodată, ei mai protestează faţă de: politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale,dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie (decontarea cheltuielilor de navetă, cele 6 călătorii/an dus-întors pe calea ferată, prima de instalare, concediile fără plată, reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I).

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, s-au diminuat, din cauza sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale, că prin O.G. nr. 114/2009 vor fi reduse circa 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus circa 18.000 de posturi.

O altă nemulţumire se referă la neplata în primele trei luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009.

Totodată, nemulţumirile vizează şi ignorarea de către conducerea MECTS a existenţei şi valabilităţii Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, care instigă ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata