Sindicaliştii din învăţământ s-au adresat Avocatului Poporului

Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret” s-a adresat Avocatului Poporului, solicitând sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, a declarat presedintele executiv al FSLI Spiru Haret, Marius Nistor.

De asemenea, sesizarea Curtii Constitutionale se refera si la rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea plângerilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, a Legii cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si a Legii Educatiei Nationale.

Conform sindicalistilor, aplicarea celor 3 legi va avea drept efecte diminuarea veniturilor de natura salariala ale personalului din sistem, crearea de inechitati prin pierderea unor drepturi câstigate ale salariatilor din sectorul bugetar, inclusiv din educatie, inghetarea salariilor pe perioada nedeterminata indiferent de rata inflatiei, concedieri masive in sectorul bugetar, concediu fara plata fortat pentru salariatii din sectorul bugetar.

Federatia Sindicatelor din Învatamânt “Spiru Haret” considera ca aceste actele legislative sunt neconstitutionale, fiind emise cu incalcarea mai multor texte din Constitutia României. Sesizarea Curtii Constitutionale a fost facuta in temeiul articolului 28 din Legea sindicatelor nr. 54/2003, in numele membrilor de sindicat ale caror drepturi si interese le reprezinta si in baza dispozitiilor legale si constitutionale care reglementeaza controlul anterior de constitutionalitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata