Sindicaliştii din sănătate declanşează grevă japoneză în unităţile sanitare, începând din 21 martie

Sindicatele din sănătate au anunţat, joi, 3 martie, într-un comunicat de presă, declanşarea grevei japoneze începând din data de 21 martie în toate unităţile sanitare în care se regăsesc membri afiliaţi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat” din România (FS Hipocrat).

Printre revendicările CFSMR şi FS Hipocrat se află: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat şi respectarea normei de muncă, a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal.

De asemenea, sindicaliştii solicită creşterea valorii serviciilor medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate către spitale, ambulator şi medicina de familie, în conformitate ponderea cheltuielilor salariale la majorarea salariilor efectuate printr-un act normativ.

‘Atitudinea indiferentă a Ministerului Sănătăţii, cât şi tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental sunt cauzele pentru care salariaţii, membri de sindicat, au decis să apeleze la această formă de protest. Federaţiile semnatare atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale’, se notează în comunicatul citat.

Atât CFSMR, cât şi FS Hipocrat, sunt organizaţii membre ale CNS Cartel ALFA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata