Sindicaliştii susţin că măsurile anunţate de Băsescu sunt de neacceptat

Propunerile prezentate de preşedintele Traian Băsescu sunt de neacceptat, a declarat joi, 6 mai, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, la finalul conferinţei de presă susţinute la Palatul Cotroceni de şeful statului despre măsurile anticriză propuse Fondul Monetar Internaţional.

„Sunt consternat de propunerile preşedintelui şi aştept reacţia colegilor sindicalişti, pentru că sunt propuneri de neacceptat. Eu cred totuşi că este o glumă, iar mâine ne vom trezi din acest coşmar”, a afirmat Marius Petcu.

La rândul său, Iacob Baciu, preşedintele CSDR, susţine că nu există bază legală pentru ca propunerile anunţate de şeful statului să poată fi aplicate.

Salariul minim pe economie de 705 lei este trecut în Legea unitară şi luat în calcul la baza stabilirii bugetului pe acest an. Fondul de salarii este prevăzut în Legea bugetului de pe acest an. De asemenea, sunt prevăzute sumele pentru şomaj şi pensii. Mai întâi trebuie modificată legislaţia şi apoi puse în practică reducerile.

Nu pot să cred că preşedintele s-a gândit la reducerea cu 15 % a pensiilor, nicio hotărâre nu se ia retroactiv. Este inacceptabil. Este mai mult decât putem suporta, iar reacţia celor afectaţi va fi pe măsură. Preşedintele nu a zis nimic despre risipirea banului public la nivelul ministerelor cu clientela politică sau pe proiecte şi programe care nu-şi au locul în acest moment”, a afirmat Iacob Baciu.

Fondul de salarii în sectorul bugetar va fi redus cu 25 %, începând cu 1 iunie, iar cel de pensii cu 15 %, a anunţat joi preşedintele Traian Băsescu, făcând referire la măsurile convenite cu Fondul Monetar Internaţional.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata