Sindicatele din Botoşani dau în judecată Guvernul, pentru neplata salariului minim

45

Liderii din Botoşani ai Blocului Naţional Sindical (BNS) Botoşani vor să acţioneze în instanţă Guvernul pe motiv că nu garantează în plată salariul minim pe economie. Preşedintele filialei Botoşani a BNS, Vasile Chiru, susţine că, în urma aplicării măsurii de reducere cu 25% a salariilor în sectorul bugetar, o mare parte dintre angajaţii din sistemul public din Botoşani beneficiază de salarii de 450 sau 500 de lei.

„După diminuarea salariului cu 25%, sunt foarte mulţi angajaţi din instituţiile deconcentrate ale statului care au sub 600 lei, chiar şi 450 lei. Prin ceea ce s-a făcut acum s-a încălcat o lege, legea salarizării. Nu mai avem garanţia salariului minim pe economie, deci nu se mai respectă legea”, a afirmat Vasile Chiru.
Liderul local al BNS consideră că, în multe situaţii, salariaţii din sistemul public vor ajunge în imposibilitatea să îşi plătească utilităţile, ratele la bancă şi să îşi procure hrana.

„Neştiind ce se va întâmpla în România, oamenii s-au angajat în nişte obligaţii. Au făcut credite, iar acum vor fi cazuri când se vor trezi executaţi de bănci, pentru că nu vor avea posibilitatea în aceste condiţii să îşi plătească aceste credite.
Nu vor avea posibilitatea să îşi plătească utilităţile. Confortul va dispare în totalitate pentru 80% din locuitorii judeţului Botoşani. Vom ajunge ca în perioada lui Ceauşescu : să renunţăm la lumină, la televizor, la toate”, a adăugat Chiru, care susţine că o acţiune în instanţă ar putea fi declanşată fie direct, fie prin confederaţie.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News