Sindicatele din TVR cer demiterea de urgenţă a Irinei Radu şi constituirea unei comisii de anchetă parlamentară

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TVR şi sindicatul MediaSind au transmis luni, 2 februarie, două scrisori către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor în care cer demiterea actualului director general interimar al SRTV, precum şi constituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani.

„Situaţia gravă a TVR, fără precedent, nu este nicidecum rezultatul executărilor silite ale salariaţilor pentru drepturile băneşti cuvenite şi consfinţite de instanţă, ci rezultatul managementului dezastruos, manifestat prin incompetenţă şi rea-credinţă, prin cheltuieli nesăbuite şi contracte oneroase, deservind interese de partid şi, nu de puţine ori, personale, ale celor ce au fost trimişi să conducă televiziunea publică din 2007 până în prezent”, se arată în scrisoarea Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TVR.

Potrivit sursei citate, după ce ani de zile conducerea exercitată fie prin Consiliul de Administraţie, fie prin Comitetul Director a luat „decizii dezastruoase” pe toate palierele, de la „politici editoriale aservite sau neinspirate” la „gestiune financiară defectuoasă şi neprofesionistă”, angajări fără discernământ şi programe de redresare imposibil de implementat şi respectat, „şi-a desăvârşit proiectul” prin a găsi vinovat pentru toate acestea pe salariatul de rând.

„Observăm că acum actuala conducere interimară a găsit vinovatul perfect: sindicatul şi oamenii care au acţionat în instanţă TVR pentru drepturi legitime din perioada 2008 — 2012. Vă solicităm de urgenţă să numiţi un Consiliu de Administraţie care să gestioneze activitatea instituţiei şi să readucă televiziunea publică la misiunea ei fundamentală. De asemenea, vă rugăm să constituiţi o comisie parlamentară care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani”, se mai scrie în scrisoare.

La rândul său, reprezentanţii MediaSind precizează că scrisoarea trimisă Parlamentului de către Irina Radu, prin care aceasta prezintă situaţia TVR „ca fiind apocaliptică”, nu face nimic altceva decât să confirme planul „unor grupuri de interese economice şi politice de a desfiinţa televiziunea naţională”.

„Conţinutul apelului directorului general interimar Irina Radu confirmă ipoteza noastră că acest interimat submediocru a fost gândit să pregătească punerea în scenă a uneia dintre variantele pe care le-am enumerat: desfiinţarea TVR, insolvenţa sau unirea cu SRR”, afirmă MediaSind.

Sindicatul cere demiterea de urgenţă a directorului interimar Irina Radu, desemnarea unui director interimar „integru şi profesionist”, care să gestioneze instituţia până la alegerea unui Consiliu de Administraţie apolitic, generat în baza noii legi de organziare şi funcţionare a SRTV.

Cele două scrisori au fost trimise spre analiză comisiilor de Cultură şi pentru Buget ale Camerei Deputaţilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata