Siretul a atins la Săuceşti nivelul istoric din 2008

În zona localităţii Săuceşti din judeţul Bacău râul Siret a atins nivelul istoric înregistrat în 2008, iar toţi locuitorii au fost evacuaţi vineri dimineaţă, deoarece această localitate este situată într-o zonă inundabilă, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

Vârful de viitură a trecut de localitatea Nicolae Bălcescu în jurul orei 1.00, nivelul Siretului fiind la cota 728 de centimetri (cu 1,32 metri peste cota de pericol), cu 47 de centimetri sub nivelul atins în aceeaşi secţiune în anul 2008. În prezent nivelul Siretului la Nicolae Bălcescu este în scădere, respectiv de 700 cm, cu 28 cm faţă de maximul atins dimineaţa. Viitura a ajuns la Drăgeşti, nivelul fiind de 594 cm, este staţionar şi comparabil cu cel din 2008.

În continuare, viitura de pe Siret din zona Drăgeşti se va atenua şi va tranzita în salba de lacuri Răcăciuni-Bereşti-Călimăneşti-Movileni, astfel că digurile din aval de Movileni vor înregistra niveluri sub coronamentul digului, adică digurile nu vor fi depăşite, precizează un comunicat transmis vineri de purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Tănase.

Potrivit sursei citate, echipele mixte ale Apelor Române, ISJU, Jandarmeriei şi Armatei continuă operaţiunile de supraînălţare şi consolidare a digului de la Şendreni, în zona de confluenţă a Siretului cu Dunărea.

În ceea ce priveşte Dunărea, la Galaţi se înregistrează un nivel de 663 cm, cu 3 cm peste cota de pericol şi cu 2 cm peste cota istorică înregistrată în 2006, iar în secţiunile Feteşti – Brăila – Galaţi -Tulcea şi Delta Dunării debitele crescute ale fluviului vor pune în continuare presiune asupra digurilor.

Pe râul Negru, nivelurile se menţin peste cotele de pericol la staţia Tomeşti. Datorită precipitaţiilor sub formă de aversă înregistrate în cursul zilei de joi, pârâul Homorodul Mic a înregistrat o creştere cu 50 cm peste cota de pericol, fiind inundate circa 80 de case în comuna Căpâlniţa.

Pe râul Prut, la staţia Rădăuţi Prut, debitul este de 2.090 mc/s, în scădere în acest moment cu circa 30 mc/s, debit care a fost preluat în acumularea Stânca Costeşti, unde s-au acumulat în acest moment un volum de 420 milioane metri cubi de apă. Debitul evacuat din Stânca Costeşti de 853 mc/s nu va pune probleme pentru digurile din aval.

Echipele Apelor Române, împreună cu cele ale ISJU, Jandarmeriei, Armatei şi cu autorităţile locale au consolidat digurile cu saci de nisip în zona de confluenţă a Prutului cu Dunărea, în dreptul localităţii Brateş, pentru stoparea infiltraţiilor apărute la diguri. Situaţia este ţinută sub control.

Administraţia Naţională „Apele Române” reia recomandările către populaţie să se conformeze întrutotul indicaţiilor reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Armatei, întrucât viaţa oamenilor trebuie cu prioritate să fie protejată. Toate zonele avertizate trebuie să fie în continuare în stare de alerta maximă şi vigilenţă.

De asemenea, specialiştii Apelor Române fac un apel către autorităţile locale şi echipele de voluntari să acorde sprijin în continuare în operaţiunile de supraînălţare a digurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata