Slovacia: Investiţie de 5 milioane de euro din fonduri europene într-o instalaţie pentru producerea de biogaz

O investiție de 5 milioane de euro într-o instalație pentru producerea de biogaz, finanțată în proporție de 50% din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, reprezintă alternativa stabilă, cu un venit lunar de 90.000 de euro, pentru asociația agricolă din localitatea Smolinske (regiunea Senica) din Slovacia în fața instabilității prețurilor produselor rezultate din producția agricolă sau din creșterea animalelor.

„Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultură am decis să diversificăm activitățile agricole și să investim în construcția unei instalații pentru producerea de biogaz în Smolinske și să utilizăm resurse regenerabile. Ne-am dorit o investiție stabilă pentru asociația noastră întrucât prețurile produselor rezultate din producția agricolă sau din creșterea animalelor erau nesigure. În schimb, prețul energiei era stabil pentru o perioadă de 10 ani și astfel am putut planifica niște costuri”, a declarat Roman Ruzicka, președintele asociației agricole Smolinske, pentru jurnaliștii români aflați într-o vizită externă la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Proiectul — în valoare totală de 5 milioane de euro — a fost contractat în ianuarie 2010 și a fost finalizat un an mai târziu, în martie 2011, iar cofinanțarea a fost asigurată prin contractarea unui credit bancar.

Investiția a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile în biogaz, iar materialul rezultat după scoaterea biogazului este folosit ca îngrășământ pentru terenuri, prevenind astfel și eroziunea solului.

„Am ales să investim într-o soluție umedă, folosind amestecul de reziduuri de animale cu apă, pentru că aduce mai repede beneficii și rezolvă, totodată, și o problemă de mediu. Producem un megawatt pe oră de energie electrică, maximum la care putem primi subvenția. Intenționăm să mai facem și un grajd pentru animale de unde să provină materia primă. Toate reziduurile vor fi colectate și vor ajunge direct la stația de biogaz. Lucrăm la 90% din capacitate ceea ce ne asigură afaceri de 85.000 — 90.000 de euro lunar”, a precizat președintele asociației.

În ceea ce privește prețul energiei pe care o produce, șeful asociației a afirmat că pentru activitatea lor cumpără energie, „pentru că este mai ieftină decât cea pe care o producem, care este subvenționată”.

Întrebat despre condițiile de creditare pentru cei care accesează fonduri europene, Ruzicka a subliniat că pe piața slovacă creditele sunt accesibile „dacă există garanții”, deși cei care achiziționează fonduri europene nu au tratament preferențial, iar uneori, „am impresia că pentru cei din agricultură creditele sunt chiar mai dezavantajoase decât pentru cei din industrie”.

„În Slovacia, nu funcționează niciun un fond de garantare. Am garantat cu toată tehnologia și cu clădirile și terenurile pentru acest credit obținut cu o dobândă de 9% și pe care îl vom rambursa în 10 ani”, a adăugat Ruzicka.

Șeful asociației agricole din Smolinske a menționat că în Slovacia nu este foarte greu să accesezi fonduri europene, „dacă proiectul este bine făcut și sunt garanții în spate”, decizia ține însă și de cât este de profitabil este pentru agricultori. „Noi am preconizat o perioadă de 6-8 ani pentru amortizarea acestei investiții, însă cred că se va mai întinde cu încă un an”, a mai spus reprezentantul agricultorilor slovaci.

Potrivit sursei citate, producția agricolă în Slovacia a crescut în ultimii ani iar în prezent există un „război” pe achiziția de silozuri pentru că sunt mai multe stații de biogaz, respectiv cinci finalizate, dar mult mai multe în curs de finalizare.

Asociația slovacă are în administrare 1.500 de hectare de terenuri agricole, de pe care rezultă materia primă, masa verde utilizată pentru furajarea animalelor, însă mai achiziționează anual în jur de 20-30% din necesar și de la alții. Pentru că tehnologiile folosite sunt de ultimă generație, totul fiind automatizat, stația de biogaz funcționează cu doar trei angajați.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fosta APDRP, organizează o vizită în Slovacia, în perioada 17-22 august, la proiecte de succes realizate din FEADR, în cadrul căreia se va merge la nu mai puțin de 10 proiecte pentru care se vor parcurge peste o mie de kilometri.

Slovacia este o țară din Europa Centrală, membră a Uniunii Europene din 2004, cu o populație de 5 milioane de locuitori și o suprafață de 49.000 kilometri pătrați.

Agricultura din Slovacia se caracterizează printr-un grad ridicat de arendare a pământului, circa 95%, și cu numai 5% terenuri proprii, fiind axată cu precădere pe producția vegetală. Agricultura contribuie cu 3,8% la PIB-ul țării și utilizează aproximativ 6% din forța de muncă.

Populația activă din agricultură este de 153.932 de locuitori, iar suprafața agricolă totală este de 1,9 milioane hectare, din care terenuri arabile de 1,6 milioane hectare. Circa 200.000 de hectare sunt irigate. De asemenea, 83,3% din terenuri, respectiv 1,054 milioane hectare sunt deținute de persoane fizice, 110.932 hectare, 8,6%, de persoane juridice private, iar 99.415 hectare (8,1%) se află în proprietatea statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata