Social-democraţii îşi aleg liderul interimar: candidaţi – Rovana Plumb şi Liviu Dragnea

Social-democrații se reunesc, miercuri, 22 iulie, în ședința Comitetului Executiv Național (CExN) pentru a-și alege liderul interimar, după ce premierul Victor Ponta s-a retras de la conducerea PSD, dar și pentru a stabili data la care va fi organizat viitorul Congres al partidului.

Victor Ponta a susținut necesitatea ca partidul să își desemneze cât mai repede noua conducere, afirmând că PSD „are de guvernat și mai sunt lucruri importante până la rectificarea bugetară”. El a adăugat că persoana pe care social-democrații o vor considera „cea mai bună pentru a conduce partidul până la Congres” se va bucura de întreg sprijinul său.

Doi lideri și-au anunțat până marți intenția de a prelua atribuțiile de președinte al PSD: fostul președinte executiv Liviu Dragnea, în prezent coordonator politic, și președintele Consiliului Național, ministrul Rovana Plumb.

Rovana Plumb a anunțat prima că le va cere colegilor din CExN să o susțină și să se manifeste în continuare ca o „echipă unită”.

„Este vorba doar de o poziție de președinte interimar. Desigur că sunt foarte mulți colegi care fac parte din Comitetul Executiv Național care au toate calitățile și sunt îndreptățiți să poată să ocupe această funcție. Sunt un om al echipei și i-am rugat pe colegii mei, dat fiind faptul că mi-am angajat această responsabilitate, să mă susțină să putem să mergem mai departe„, a declarat Rovana Plumb.

Liviu Dragnea a anunțat marți că va candida pentru șefia interimară a PSD.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut în ultimele zile cu foarte mulți colegi, majoritatea din Comitetul Executiv Național, dar și colegi din teritoriu, am decis să cer votul de încredere al colegilor din CExN pentru a prelua atribuțiile președintelui PSD în urma demisiei domnului Victor Ponta”, a afirmat Liviu Dragnea.

Rovana Plumb și Liviu Dragnea își împart însă susținerea în teritoriu, deși multe dintre organizațiile județene ale PSD nu au reușit să își formuleze o poziție fermă cu privire la viitoarea conducere a partidului.

Și în ce privește organizarea viitorului Congres al PSD există opinii diferite în rândul social-democraților, fiind aduse în discuție trei posibile variante — noiembrie 2015, februarie 2016 sau după alegerile parlamentare.

„Merg ca și până acum pe ideea să continuăm această guvernare, cea mai bună din ultimii zece ani, în cadrul unei coaliții stabile și solide. Avem nevoie de stabilitate politică. Aceasta este propunerea mea și mesajul meu la Comitetul Executiv. Doar Comitetul Executiv poate stabili data Congresului. Cel mai corect cred că ar fi ca acest Congres să aibă loc la termen, după alegerile locale și alegerile parlamentare. PSD se pregătește și are toate acțiunile politice puse la punct astfel încât să putem câștiga alegerile locale și cele parlamentare”, a afirmat Rovana Plumb.

Și Liviu Dragnea a susținut că nu își dorește un Congres extraordinar, explicând că „s-ar naște foarte multe tulburări”.

„Nu e nevoie de un Congres. Cel mai rău lucru pentru partid ar fi să se organizeze un Congres pentru că s-ar naște foarte multe tulburări, în vara sau în toamna aceasta, când PSD nu are nevoie de așa ceva. PSD va găsi categoric calea prin care să-l susțină pe Victor la Guvern și, pe de altă parte, să poată să funcționeze coerent și să aibă capacitatea, conducerea partidului, să dea încredere tuturor membrilor și aleșilor locali din PSD și parlamentarilor, având în vedere că mai e puțin și începe sesiunea parlamentară”, a arătat coordonatorul politic al social-democraților.

Reuniunea CExN a PSD are loc miercuri, începând cu ora 15,00, la Palatul Parlamentului.

Potrivit Statutului PSD, Comitetul Executiv Național se constituie din membrii Biroului Permanent Național, președinții organizațiilor PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului României, precum și președinții comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului României, dar și miniștri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcție.

Ședința CExN este statutară în prezența a două treimi din numărul membrilor acestuia iar hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata