Societe Generale în dificultate: Expunere de trei miliarde de euro pe Grecia

Societe Generale are probleme financiare în Grecia, din cauza unei expuneri de trei miliarde de euro, plasamente în titluri emise de guvernul elen.

Grupul bancar francez Société Générale, proprietarul BRD, a anunţat miercuri, 5 mai, că are o expunere în valoare de trei miliarde de euro la datoria guvernamentală a Greciei, potrivit AFP.

‘Dincolo de participaţia sa de 54 la sută Geniki Bank, expunerea grupului Société Générale pe Grecia, în ceea ce priveşte ansamblul filialelor bancare şi de asigurări, se ridica la sfârşitul lunii aprilie la aproximativ trei miliarde de euro’, a precizat banca franceză, într-un comunicat în care anunţă rezultatele pe primul trimestru.

Suma anunţată de Société Générale este mult mai mare faţă de ceea ce au anunţat alte bănci franceze. Crédit Agricole a informat că are o expunere de 850 milioane de euro, dintre care 600 milioane de euro pentru filiala Emporiki, iar BNP Paribas are o expunere neglijabilă pe băncile greceşti, a declarat recent directorul său general, Baudouin Prot.

În primul trimestru al acestui an Societe Generale a afişat un profit peste aşteptări de 1,06 miliarde de euro, comparativ cu pierderi de 278 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

Divizia de invesment banking a realizat un profit net de 541 milioane de euro în primul trimestru, peste jumătate din profitul net al grupului, comparativ cu pierderi de 171 milioane de euro în urmă cu un an. În plus, veniturile acestei divizii au crescut cu 74 de procente până la 2,14 miliarde de euro.

Profitul net al diviziei de consumer-banking din Franţa a crescut cu 25 de procente până la 279 milioane de euro în timp ce divizia intenaţională de retail-banking a avut un profit de 114 milioane deeuro, comparativ cu 121 milioane de euro în urmă cu un an, afectat de pierderile înregistrate în Grecia.

Recent, divizia din România, BRD-Groupe Societe Generale, a anunţat o scădere a profitului net cu 5 la sută, în primul trimestru din 2010, chiar dacă venitul bancar net a crescut cu 12 la sută.

Nivelul venitului net bancar a ajuns la 915 milioane lei (224 milioane euro) la sfârşitul primului trimestru al anului în curs, ceea ce înseamnă cu 12 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar profitul brut din exploatare s-a situat la 570 milioane lei (139 milioane euro), cu 24 la sută mai mult decât în T1 2009.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, care are peste 160.000 de angajaţi în toată lumea şi desfăşoară trei activităţi cheie: retail banking şi servicii financiare, global investment management şi servicii pentru investiţii globale, precum şi servicii bancare pentru sectorul corporate şi cel de investiţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata