Socol: Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a românului cu procente cuprinse între 4 și 15%

Reducerea TVA la alimente va mări puterea de cumpărare a fiecărui român cu procente cuprinse între 4 și 15%, a declarat, marți, consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol.

Ne permitem să reducem TVA la 9% mai repede decât era preconizat, ca urmare a creșterii economice, reducerii risipei în cheltuielile publice și încasării mai multor venituri la buget din îmbunătățirea colectării și reducerii evaziunii. Vom continua cu reducerea TVA general la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, respectând astfel toate angajamentele luate în Programul de Guvernare”, a spus Socol.

Acesta consideră că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele și măsura privind reducerea prețului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct și indirect asupra a 50% din coșul de consum al unei familii obișnuite.

„Măsura decisă azi are un impact major mai ales în cazul gospodăriilor cu venituri reduse, a căror pondere a alimentelor în coșul de consum este mai ridicată. Reducerea prețurilor cu 15% la această categorie de produse precum și scăderea prețului medicamentelor vor conduce la o putere de cumpărare mai mare cu 5,3% pentru o persoană cu pensia medie și de 8,3% pentru un pensionar cu pensia minimă. În cazul unui salariat cu câștigul mediu net lunar plusul de putere de cumpărare va fi de 4,5%. Cea mai mare creștere a puterii de cumpărare de 14% se va realiza în cazul unei persoane cu salariul minim, ținând cont și că de la 1 iulie acesta va crește cu 75 RON„, explică consilierul primului ministru.

Mai mult, precizează că măsura decisă marți va conduce și la reducerea evaziunii fiscale „știindu-se că evaziunea la carne este estimată la 30-40% din piață, iar la legume fructe la 50-60% din piață”.

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie anul acesta.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut și cu Ministerul de Finanțe, evident presiunea Ministerului Agriculturii, cu Banca Națională, cu FMI, cu Comisia Europeană, am luat decizia, și astăzi vom aproba ordonanța de urgență prin care, de la 1 iunie, toate, absolut toate alimentele, nu doar cele cinci alimente de bază, absolut toate produsele agro-alimentare din România vor avea o cotă de TVA de 9%. Și toate băuturile nealcoolice”, a spus Ponta, la începutul ședinței de guvern. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata