Socol: România continuă să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din UE

România continuă să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, a declarat joi, 14 august, consilierul pe probleme economice al prim ministrului, Cristian Socol.

„Creșterea de 2,6% semestrul 1 2014 față de aceeași perioadă a anului anterior rămâne una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, chiar dacă viteza este mai mică. Creșterea economică este sustenabilă, bazându-se în principal pe creșterea producției industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare creștere din UE), agricultura și construcțiile au subperformat”, a declarat Socol.

Potrivit acestuia, România poate repeta experiența de anul trecut, când în primul semestru avea creștere economică de 1,8% iar la final a obținut a doua cea mai ridicată creștere din UE, de 3,5%.

Consilierul premierului mai afirmă că în al doilea semestru investițiile publice vor fi accelerate, în contextul în care există „un spațiu fiscal important — deficitul bugetar este în prezent de 0,3% din PIB, iar ținta de sfârșit de an este de 2,2% din PIB”.

„În plus se vor vedea și efectele pozitive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, creșterii subvențiilor agricole, schemelor de ajutor de stat și sperăm, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator”, a mai explicat Socol.

În opinia sa, menținerea unei rate de creștere economică ridicată este meritorie în condițiile în care țările din UE au încetinit puternic, Italia este în recesiune, Franța va avea zero creștere în 2014, Cehia, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Grecia, Irlanda au fost cu minus în 2013, iar această tendință continuă.

„Minusul de 1% trimestrul 2 față de trimestrul 1 2014 este într-o mare măsură efect statistic. Când ai avut 5,1% trimestrul 4 2013 față de trimestrul 4 2012 și apoi 3,8 trimestrul 1 2014 față de trimestrul 1 2013 procentul este normal să scadă. E ca și cum ai raporta o creștere de 10 unități astfel — până acum raportam o creștere de 10% din 100, iar acum la 200 raportăm 5%  —este algebra — procentul scade”, a precizat Socol.

Consilierul prim ministrului a mai afirmat că Guvernul va continua să distribuie echitabil beneficiile creșterii economice „prin realizarea unui mix consistent între stimularea economiei private și măsuri de creștere a veniturilor populației pentru refacerea plasei de siguranță socială afectată puternic de măsurile de austeritate din 2009-2011”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata