Solomon Wigler, consilierul lui Oprescu, reţinut pentru trafic de influenţă

Solomon Wigler, consilierul primarului Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA, după ce miercuri seară a fost prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro, au declarat surse judiciare.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține că Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului Capitalei, a primit, în mai multe tranșe, 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi , Solomon Wigler a fost reținut de procurori pentru trafic de influență, în formă continuată (5 acte materiale), și va fi prezentat joi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„În perioada mai-iunie 2012 — mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului București, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului București și consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri”, se arată în comunicat.

DNA precizează că aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria Capitalei.

„Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective. În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu Solomon Wigler în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului General al Municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri”, susțin procurorii.

Sursa citată subliniază că, în acest context, Solomon Wigler a convenit cu denunțătorul ca, miercuri, să-i remită 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.

„Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, 4.000 euro de la același om de afaceri. Într-un context separat, în 14 noiembrie 2013, Solomon Wigler a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri”, au mai reținut anchetatorii.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata