Soluţie la criza de soldaţi a României: militarii de duminică pe 1.000 de lei pe lună

Ministerul Apărării a lansat un proiect de lege menit să rezolve problema deficitului de soldaţi apărut după desfiinţarea serviciului militar obligatoriu.

Situaţia poate fi rezolvată de Legea privind statutul rezerviştilor voluntari, al cărei proiect a fost elaborat de specialiştii MapN, având rolul de a „fabrica” rezervişti tineri, care să poată fi moblizaţi în situaţii de criză sau de război, scrie Adevărul.

Rezerviştii voluntari vor fi acele persoane care vor accepta, prin semnarea unui contract, să ocupe funcţii în structura MApN. Contractul va fi pe durată determinată, iar MApN va accepta candidaţi de ambele sexe. Rezerviştii voluntari vor fi soldaţi, gradaţi, subofiţeri şi ofiţeri.  Primul lor contract va avea durata de 4 ani, iar următoarele câte trei ani.

Ce primesc rezerviştii din partea statului

Conform proiectului de lege, rezerviştii voluntari primesc „drepturi băneşti şi de hrană similare cu cele ale personalului militar în activitate”. Asta înseamnă că un soldat va primi, net, cam 1000 de lei pe lună, un subofiţer cam 1.500 de lei pe lună, iar un locotenent cam 1.700 de lei pe lună.

Aceste drepturi se acordă însă numai în perioada în care rezerviştii participă la instruire sau la misiunile din structura militară în care sunt încadraţi. În perioada în care nu participă la asemenea activităţi, rezerviştii voluntari vor primi o indemnizaţie lunară egală cu 30% din soldă.

Cât costă recrutarea de rezervişti voluntari

Potrivit estimărilor realizate de specialiştii MApN, impactul financiar al introducerii sistemul de rezervişti voluntari va fi de 11 milioane de lei pe anul 2010 şi va creşte în următorii ani, media pe cinci ani fiind de 22 de milioane lei pe an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata